Loading...
Blog
  • Main page
13
03
2013

Cetina de negi(Juniperus Sabina)

By IT LSE 0

Descriere : Planta este lemnoasa, scunda, cu tulpini repente (taratoare), cu o dezvoltare mai mult pe orizontala, avand aspect de tufa deasa culcata.
Frunzele la cetina de negi, sunt  solzoase alipite pe ramura, semirigide, inguste, uneori, terminal ascutite si dure. Daca frunzele sunt zdrobite, ele degaja un miros neplacut, accentuat, specific. Arbustul formeaza seminte inchise in organe care imita fructele angiospermelor, denumite pseudobace.
Pseudobacele cetinii de negi sunt carnoase, sferice, verzi in stadiul tanar, apoi verzi albastrui si ceroase si in final negre-albastrui brumate. Ele provin  din concresterea a 4 carpele continand 1 – 2, rar 3, seminte.
Atunci cand se coc toamna, pseudobacele pot fi confundate cu cele ale ienuparului. Principala diferenta dintre ele consta in prezenta unei cicatrici stelate, in forma de triunghi (stea cu trei colturi) in cazul ienuparului, element care lipseste la pseudobaca cetinii de negi.

Ecologie si raspandire : Arealul natural pentru cetina de negi, in Romania, este restrans. Ca specie spontana se poate intalni pe stancariile si grohotisurile calcaroase din Muntii Apuseni, Cheile Bicazului, Muntii Vrancei, Carpatii Meridionali din Oltenia .
Cetina de negi se cultiva destul de frecvent ca arbust decorativ in spatiile verzi si in cimitire, existand diferite varietati ornamentale (cupressifolia, tamariscifolia, horizontalis, etc.).

Compozitie chimica : Partea aeriana a acestei rasinoase, contine: tanin,  glucide, rezine, ulei volatil. Uleiul volatil (eteric) contine compusi toxici (sabinol, alcool metilic). Sabinolul este un alcool terpenic care se gaseste liber sau ca ester al acidului acetic . Cetina de negi este o planta deosebit de toxica.

Nicio componeta a plantei nu se va administra intern, decat in dilutii homeopate omologate. Utilizarea interna empirica a preparatelor pe baza de cetina de negi, poate cauza moartea.
In trecut, cetina de negi a fost utilizata  pentru tratarea tulburarilor de ciclu menstrual si pentru inducerea avortului, facand numeroase victime in randul femeilor.
Intoxicatia  cu cetina de negi se manifesta prin tulburari digestive, crize tetaniforme si epileptiforme, paralizie centrala si chiar moarte.
Desi specia are caractere proprii, bine conturate, necunoscatorii o pot confunda cu arbusti, valorosi din punct de vedere fitoterapeutic ca tuia sau ienuparul.

Actiunea farmaceutica : In uz intern, din cauza toxicitatii deosebite, cetina de negi nu se mai foloseste astazi, decat sub forma unor preparate homeopate.
Extern, se utilizeaza uneori in medicina populara, terminatiile verzi ale plantei, care poarta denumirea de FOLIUM JUNIPERI SABINAE . Unguentul, tinctura sau infuzia realizata din terminatiile proaspete ale plantei, se aplica pe piele in reumatism sau pe negi. Din cauza actiunii foarte iritante, se recomanda sa se evite utilizarea cetinei de negi si in tratamentele externe.
In multe tari, produsele si preparatele pe baza de Juniperus sabina sunt interzise.

author: IT LSE