Loading...
Blog
  • Main page
26
02
2013

Pirul(Agropyron repens)

By IT LSE 0

Descriere : Planta ierboasa perena, in sol formeaza un rizom stolonifer, foarte lung (de cativa metri), ramificat, cu un diametru de cca. 2 mm, de culoare galben lucitor si neted, cu noduri la distanta de cca 5 cm pe care se formeaza frunzulite mici, membranoase, muguri si radacini adventive. Tulpinile aeriene sunt numeroase, de tip pai, cu noduri pronuntate, erecte, glabre, neramificate, inalte de 0,2-1,5 m. Frunzele sunt liniare, cu teaca despicata care inconjoara tulpina, si cu limb lung de 10-20 cm, si foarte inguste (6-9 mm), aspre pe fata si neted pe dos. Nervurile sunt paralele, albicioase si apar asemeni unor dungi lungi de cca 10 cm. Florile sunt amplasate in spice terminale, compuse si sunt grupate in spiculete (din cca cinci flori), dispuse pe doua randuri, in interiorul unei scobituri pe axul spicului. Fructul este o cariopsa de 6-7 mm, infloreste in perioada iunie – august (octombrie).

Ecologie si raspandire : Se intalneste din campie pana in zona montana, fiind o buruiana caracte­ristica terenurilor agricole prost intretinute. Aceasta specie creste pretutindeni chiar si pe coaste uscate, pe terenuri aride, nisipuri etc.

Compozitie chimica :  Radacinile de pir contin triticina, inulina, mucilagi , o cantitate mica de ulei volatil format in principal din agropiren, saruri de potasiu si fier, carotenoizi, vitamine din grupa B.

Recoltare : Acolo unde in culturi exista multi rizomi de pir acestia se pot recolta daca aratura se va grapa imediat, strangand astfel in gramezi alaturi de acestia si alte resturi vegetale. Gramezile vor fi scuturate cu furca si apoi se vor alege rizomii de pir. Imediat rizomii selectati vor fi spalati cu un jet de apa deasupra unor site si svantati. Atentie, rizomii nu se tin in apa pentru ca substantele active sunt solubile. Uscarea cea mai buna si rapida se face pe site, la soare unde rizomii se intind in strat subtire. Se pot usca si in instalatii cu aer cald la temperatura maxima de 35-40°C. Randament = 2-3:1.

Se recolteaza rizomii – Rhizoma Graminis. Acestia sunt fragmente de rizomi cu internodii striate longitudinal, cu cicatricele frunzelor evidente si cu resturi de radacini. Produsul este de culoare galbena, nu are miros, iar gustul este dulceag mucilaginos. A nu se confunda cu pirul gras (Cynodon dactylom) care are spicul digitat, cu un verticil de 3-8 spiculete violacei si are la limbul frunzelor la punctul de unire cu teaca un guleras. Fiertura din rizomi daca tratata cu tinctura de iod se albastreste atunci acesta este pirul gras (C. dactylom) si trebuie aruncat.

Rizomii de pir contin saponozide, fructoze, saruri de potasiu, mucilagii, ulei volatil, acid salicilic, vitamine (Asi B) si alteie.

Actiune farmacologica : Actioneaza ca diuretic, diaforeic si are o actiune fungistatica. Amelioreaza bolile de rinichi si vezica prin diureza pe care o produce. Datorita siliciului este considerat ca un tonic si remineralizant al sistemului osos. Se mai recomanda in bronsite, raceli, gripa deoarece produce transpiratie, ceea ce favorizeaza scaderea tempraturii si eliminarea toxinelor din corp. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de rizomi maruntiti care se fierbe intr-o cana de apa si se beau zilnic 3-4 ceaiuri indulcite si caldute.

Tags for this post

author: IT LSE