Loading...
Blog
  • Main page
06
02
2013

Castanul salbatic(Aesculus Hippocastanum)

By IT LSE 0

Descriere : Este un arbore din familia Sapindaceae de dimensiuni destul de mari, putand atinge o inaltime de pana la 40 m si  un diametru de 80 cm. Frunzele sale sunt compuse din cate 5 frunze mai mici, de pana la 7 cm fiecare. Fructul sau este o capsula tepoasa de culoare  verzuie, de dimensiuni relativ reduse. Florile formeaza inflorescente mari asezate la varful ramurilor, de culoare alba, cu pete galbene care mai tarziu devin rosii. Castanul infloreste in lunile aprilie-mai. Preferă o clima temperata, cu ierni blande si veri racoroase, fiind prezent in special in zonele montane si cu climat oceanic.

Materie prima : De la castanul salbatic, se utilizeaza scoarta, florile, si castanele. Scoarta se curata primavara, numai de pe ramurile tinere de 2-5 ani. Florile se culeg cand jumatate  din inflorescente sunt inflorite. Se taie intreaga inflorescenta, apoi florile se ciupesc de pe codite. Castanele se recolteaza in septembrie si octombrie, cand se coc. Castanele, florile si scoarta se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi si extrate uscate sau solubile, dar numai in industria de profil.

Fructele castanului salbatic sunt toxice.

Compozitie chimica : Castanele contin o saponina cunoscuta sub numele de aescina, care contracta vasele de sange, actionand impotriva edemelor si a inflamatiei. Ele contin si flavonoide si tanini. Scoarta este bogata in cumarine, mai ales aesculetina, care are proprietati similare cu cele ale vitaminei P. Florile sunt bogate în derivati flavonici (cvercitrina ).

Actiune farmaceutica : Castanul salbatic este un tratament eficient pentru afectiunile venoase si capilarele fragile. De asemenea castanul salbatic este un bun remediu pentru  hemoroizi, vene varicoase si insuficienta venoasa cronica. Aescina are proprietati antiinflamatoare. Pe de alta parte, trebuie sa mentionam ca aceasta substanta este necrozanta in aplicatii externe, iritanta pentru tractul digestiv si toxica pe cale intravenoasa. Scoarta are proprietati astringente si actiune de tipul vitaminei P.

Din flori (numai din cele albe, nu si din cele rosii), din scoarta si din fructe se prepara diferite produse farmaceutice: unguente, tincturi, tablete, capsule, dar numai in industria de profil.

Contraindicatii : Preparatele fitoterapeutice, verificate stiintific, nu prezinta contraindicatii, exceptand perioada de sarcina si alaptare. A nu se administra copiilor. Folosirea externa a plantei poate provoca, in unele cazuri, reactii alergice. Consumul de castane salbatice, provoaca intoxicatie, in special la copii.

O alta specie de castan salbatic este Aesculus pavia L., ale carei flori au culoarea rosie. Este o specie ornamentala, iar fructele acestui castan sunt puternic toxice din cauza continutului in acid cianhidrinic. Se recunoaste dupa peretele fructului lipsit de tepi fata de cel al castanului salbatic cu flori albe.

Nici una dintre materiile prime furnizate de castanul salbatic nu se va intrebuinta decat sub forma de produse farmaceutice standardizate, la recomandarea medicului.

author: IT LSE