Loading...
Blog
  • Main page
30
01
2013

Zmeur(Rubus idaeus)

By IT LSE 0

Descriere : Arbust tufos, ghimpos, cu lastari taratori, inalt de 1-2 m; tulpina: erecta, arcuita spre varf, cu ghimpi desi in partea inferioara, rari sau lipsa in cea superioara; frunza: imparipenata, din 3 (pe ramuri fertile) sau 7 foliole (pe ramuri sterile); acestea sunt ovat-lanceolate, cu dinti neregulati pe margine, pe spate surii-albicioase din cauza perilor, lungi de 5-10 cm; flori: in inflo­rescente situate la varful ramurilor din anul precedent sau la subsuoara frunzelor, cu flori albe pe tipul 5, petalele fiind egale cu sepalele (1-1,4 cm), stile si stamine numeroase; fructe: polidrupe rosii, ze­moase, cu caliciul persistent.

Materia prima : Folium Rubi idaei – foliole ovat-lanceolate inegal dintate pe margini, fara petiolul principal, de culoare verde pe suprafata superioara si alba sau alba-cenusie pe cea inferioara. Mi­rosul frunzelor uscate este placut, gustul astringent.

Ecologie si raspandire : Planta rezistenta la ger si iubitoare de lu­mina, creste bine pe soluri reveme si humoase. Se intalneste prin lumi­nisuri, pe coaste stancoase, dar in special in taieturi sau doboraturi de padure din zona de deal si munte, pe care le invadeaza dupa 3-5 ani. Uneori este cultivat pentru fructele sale.

Recoltare : Se poate recolta in intreaga tara in zonele de deal si munte. Frunzele tinere se recolteaza inainte si in timpul infloririi prin strujirea foliolelor de pe petiolui principal.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Foliolele se usuca la umbra, in strat subtire, in locuri bine aerate. Pe cale artificiala uscarea se face la 40-50°. Randamentul la uscare 3-4/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din foliole fara petiol, avand ca impuritati – frunze decolorate sau brunificate – max. 3%, resturi de petiol – max. 1%, corpuri straine or­ganice – max. 0,5% si minerale – max. 1%, iar umiditate max. 13%.

Compozitie chimica : Frunzele contin tanin (cca. 10%), substante de natura flavonoidica, cca. 800 mg% vitamina C. Fructele proaspete contin acid citric, malic si formic, zaharuri, tanin, pectine, antociani glicozidici, substante de natura flavonoidica, vitamina C (cca. 50 mg%).

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Fara a avea o actiune farmacodinamica specifica, frunzele sunt utilizate empiric ca depurativ si astringent, iar extern sub forma de gargara in afectiuni faringiene. Intra in compozitia ceaiului aromat. Dupa unii autori, frunzele au actiune antispastica si uterotonica. Siropul obtinut din fructele proaspete este utilizat in farmacie corectiv pentru diferite siropuri medicinale.

Tags for this post

author: IT LSE