Loading...
Blog
  • Main page
23
01
2013

Ginsengul(Panax ginseng)

By IT LSE 0

Descriere : Specie perena care creste incet in muntii impaduriti din nord-estul Chinei si Coreei . Frunzele sunt lung petiolate, compuse, formate din cinci foliole oblong ovate, ascutite la varf. Tulpina folifera se formeaza de obicei in al patrulea an de vegetatie, iar radaciniile ajung la maturitate dupa patru-sase ani. In flora spontana este ocrotita de legiile de protectie a naturii. In prezent este cultivata excesiv in China, Coreea, Japonia si Rusia. Ginsengul este ultilizat de cel putin 2000 de ani in medicina traditionala chineza si coreeana, in prezent este oficial in farmacopeile din Austria, China, Franta, Germania, Japonia si Rusia .

Compozitie chimica : Principalii componenti din radaciniile Ginsengului sunt un amestec de sapronine tritectenice denumite ginsenozide. Radacinile mature de cel putin sase ani de ciclu vegetativ al plantei, contin 2 -3% ginsenozide, dintre care Rg1, Rc, Rd, Rb2, Rb0, Rc, Rh1, Rh2 etc. Pana in prezent au fost indentificate cel putin 30 ginsenozide. Pe langa aceste componente s-au identificat si polizaharide complexe, respectiv panaxanele A-E si Q-U, panaxinol, polipectide, vitamine in special din grupa  B, saruri minerale, microelemente, urme de ulei esential.

Actiune farmacologica :putine produse de origine vegetala au fost studiate sub aspect farmacologic in ultimul 15 ani asa cum a fost studiat Ginsengul. Din punct de vedere farmacoginetic, ginsenozida Rb1, constituent principal din Ginseng este hidrolizat in stomac si intestine, dand nastere unei serii de derivatii reprezentanti de ginsenozidul XVII, de ginsenozidul Rd si ginsenozidul F2 si de alti compusi. Ginsenozidul Rb2 pare a avea o actiune partial diferita, fiind transformat in mediul intestinal din ginsenozidul Rg3 si in alti cinci metaboliti minori; ginsenozidul Rd si ginsenozidul F2 dau derivati ai proto-panaxadiolului si un alt complex. S-a pus la punct o metoda de dozare aginsenozidelor in urina. Rezultatele obtinute in aceste studiu au demosntrat absortia orala a compusilor si metabolizarea lor. Mecanismul de actiune descris pentru principalele ginsenozide din Panax Ginseng, rezumativ se refera la : actiune antagonista calcilui, prin inhibarea fosfodiesterazei, stimularea produceri de nitrozide, inhibarea sintezei trombocitelor, efecte asupra schimburilor electrolitice (Na+ /K+ , ATP) la nivelul membranei celulare de catre ginsenozidul Rb1. iar dupa alti autori , activitatea ATP-azei la nivel cerebral .

Recomandari : Datorita efectelor multiple, variata si complexe, sfera recomandarilor preparatelor pe baza de Ginseng este exhaustiva: stimularea capacitatiilor fizice si mentale, a capacitatii de adaptare la conditiile defavorabile de mediu , la suprasolicitare si la reactii adverse exogene. Datorita capacitatii adaptogenice, tonice, energetice si de stimulent al activitatii congnitive, se recomanda in special celor care depun activitate mentala intensa. Se recomanda si sportivilor de performanta.

Tot pe baza studiilor clinice, s-a demonstrat ca extractele pe baza de Ginseng au actiune antitoxica si protectiva, fiind recomandata in cure de inlaturarea intoxicatiilor cu alcool sau cu alte substante nocive.

Datorita activitatii imunostimulatoare si favorabile asupra memoriei, preparatele pe baza de Ginseng, in asociere cu alti fitocomplexi, sunt considerate ca remediu in fenomenelor de imbatranire. S-a constatat ca malonilginsenozida Rb1 are influenta pozitiva prin intarzierea procesului de imbatranire a acelulelor neuronale, caracteristice varstei inaintate.

Preparatele pe baza de radacini de Ginseng se recomanda si in afectiuniile cardiovasculare, in ischemie la nivel cerebral si in ischemie renala.

Alte recomandari se refera si la actiunea hipoglicemianta, iar efectul dureaza patru ore dupa administrare.

Dupa unele cercetari , se presupune ca ginsenozidele actioneaza semnificativ asupra membranei celulare a hepatocitelor prin proteinele transpoartoare de glucoza.

S-a mai constatat ca preparatele pe baza de Ginseng previn formarea leziunilor in ulcerul gastric.

Fitocomplexii din Ginseng au actiune antioxidanta asupra radicalilor liberi. Aceasta actiune este remarcabila la ginsenzidelor Rb1 si Rg1 . S-a semnalat si actiunea impotriva ipotentei masculine datorita producerii de nitrozizi in corpii carvenosi , ceea ce justifica recomandarile in aceasta directie.

Mod de preparare : Numai sub forma de preparate precis dozata si standarizate. La o doza de 100mg/kg pe zi , aceste preparate reduc metabolismul serotoninei, al dopaminei si noradrenalinei, in arii specifice sistemului nervos central recudand activitatea motorie.

Persoanele de varsta a doua sau a treia li se administreaza cate 50mg de trei ori pe zi, timp indelungat, pentru efectele impotriva senilitatii, cu efectele benifice asupra memoriei, asupra functiei imunitare la nivelul cortico-suprarenal si asupra activitatii circulatorii, aceasta cura reducand numarul de criza de angina pectorala si al extrasistolelor ventriculare.

Contraindicatii : Comisia pentru alimente si medcamente din State Unite ale Americii (FDA) considera pe baza de Ginseng ca fiind sigure si fara reactii adverse. La doze excesive, ele pot da stari de agitatie si insomnie in cazul unor persoane sensibile .

Deoarece nu exista date suficiente , se va evita folosirea acestor preparate de catre gravide si hipertensivi si de catre cei care sufera de afectiuni cardiovasculare grave.

Tags for this post

author: IT LSE