Loading...
Blog
  • Main page
14
01
2013

Izma sau Menta (Menthax piperita)

By IT LSE 0

Descriere : Planta perena de culura, inalta pana la 1 m, puternic ramificata inca de la baza. Mirosul frunzelor, frecate intre degete, este puternic, caracteristic de mentol. Speciile, hibrizii si varietatiile de Menta nu pot fi confundate, deoarece provin exclusiv de culturi. Pentru infuzii se recolteaza numai frunzele in mai multe etape, incepand de la aparitia primelor flori. In scopuri industriale (pentru obtinerea uleiului volatil) se recolteaza intreaga planta, cand 15-20% din planta sunt in floare.

Compozitie chimica : Frunzele de Menta contin luteolina, hesperidina si rutina, acizii clorogenic, cafeic si rozmarinic, taninuri (pana la 12%), colina, alfa si beta carotene, gumi-rezinc, alfa si beta tocoferol, alfa amarina, triterpene, felandrene, limonen, cadinen, cineol, aldehida acetica, alcooli sesquiterpeninei, cariofilen, etc.

Uleiul esential este 1,2-3% in frunzele plantei. Principala componenta din uleiul esential estementolul, care poate ajunge pana la 70% in speciile sau in varietatile de cultura ameliorate in acest scop. Uleiul esential mai contine mentone, mentofuran, alfa-pinen, felandren, limonen, candinen, cincol, aldehida acetica izovalerianica , alcool amilic si izoamilic, timol, carvocrol etc.

Actiune farmologica :  Menta este imprimata de componentele din uleiul esential si de prezenta celorlalte substante active din planta. Are actiune tonic- eupeptica (favorizeaza digestia), usor analgezica si carminativa. Uleiul esential in cantitati mici , are actiune excitanta asupra terminatiilor nervoase senzitive din piele si mucoase.La inceput in perioada de excitatie, produce senzatia de rece, apoi senzatia de caldura locala accentuata. Are de aceea actiune antispastica asupra muschilor netezi.

Recomandari : Se utilizeaza in dispepsi (digestie dificila), in greata, spasme pilorice, dischinezii biliare, gastro-intestinale, precum si ca tonic eupeptic (digestie normala), si carminativ(eliberarea gazelor).

Mod de preparare : Sub forma de infuzie preparata dintr-o lingura rasa la o cana cu apa. Se beau maximum 2 cani pe zi in mai multe etape.  Intra in compozitia a numeroaselor ceaiuri medicinale.

Contraindicatii : In constipatia cronica, cand continutul in ulei volatil , in special mentol, este foarte mare, poate da nastere la dureri abdominale, greata, varsaturi, rigiditate musculara. Aceste fenomene nu apara daca se respecta doza recomandata .

Tags for this post

author: IT LSE