Loading...
Blog
  • Main page
16
07
2012

Busuiocul(Ocimum basilicum)

By IT LSE 0

Descriere : Specie ierbacee anuala de cultura, erecta, inalta de 20-60 cm, ramificata de la baza; radacina: fibroasa, ramificata; tulpina: cu 4 muchii evidente, paroasa mai ales in partea superioara; frunze: opuse, ovate si cu varf ascutit, marginea cu dinti rari si atenuati, lungime 3-5 cm, latime 2-2,5 cm, glabre, lucitoare, petiol lung de cca. 1 cm; flori: grupate cate 4-6 in pseudoverticile spre partea superioara a ramurilor formand inflorescente speciforme intrerupte; florile au caliciu bilabiat, corola alba sau roza, labiul superior cu 4 dinti rotunjiti, cel inferior intreg, mai lung; cele 4 stamine si mai ales stilul cu stigmatul ies de sub corola; fructe: nucule ovate, brune negricioase, lungi de cca. 2 mm, grupate cate 4 la baza caliciului persistent.

Materia prima folosita de la busuioc : Herba Basilici — formata din tulpini si ramuri tinere acoperite cu frunze de culoare verde, terminate cu sau fara inflorescente; florile au corola alba sau alburie roz cu tubul scurt, bilabiata. Mirosul este placut aromat, caracteristic, gustul aromatic specific.

Ecologia si zonarea busuiocului : Planta solicita multa caldura, dar spre deosebire de alte labiate bogate in ulei volatil se dezvolta bine si in locuri semiumbrite. Este afectata de brumele tarzii de primavara. Cerintele fata de umiditate sunt moderate.

 Busuiocul este mai pretentios fata de sol, dezvoltandu-se bine numai pe soluri bogate in substante fertile, cu structura, permeabile, care nu fac scoarta, fiind contraindicate cele grele, reci, argiloase, pe care stagneaza apa. De asemenea, sunt contraindicate nisipurile si saraturile. Specia este zonata in Campia Baraganului (cu deosebire in judetul Ilfov), Burnazului, Olteniei si Timisului.

Tehnologia de cultura a busuiocului : Busuiocul luat in cultura mare se recomanda sa urmeze dupa o leguminoasa, o planta de nutret (dupa trifoliene), insa pe un teren complet lipsit de cuscuta. Pe aceeasi sola nu poate reveni decat dupa 6—7 ani.

Pregatirea terenului pentru cultura busuiocului se face obisnuit. El se ara adanc dupa recoltarea plantei premergatoare si se intretine curat de buruieni.

Busuiocul se dezvolta in conditii optime daca terenul este ingrasat cu ingrasaminte chimice. In acest scop, odata cu aratura adanca de vara sau de toamna, se incorporeaza in sol 50-60 kg/ha s.a. fosfor si 30-35 kg/ha s.a. potasiu. De asemenea, primavara, in timpul executarii primelor lucrari de intretinere a terenului in vederea insamantarii sau plantarii cu busuioc, se administreaza 50-80 kg /ha s.a. azot. Folosirea gunoiului de grajd bine fermentat sau nefermentat nu este indicata in cultura busuiocului, deoarece are actiune nefavorabila asupra calitatii uleiului.

Primavara, pana la insamantare sau transplantare, se lucreaza cu cultivatorul sau cu discul pentru a-l mentine afanat, fara crusta si buruieni, conservandu-se astfel umiditatea. Inainte, de insamantarea directa in camp terenul se tavalugeste. Insamantarea se face cu masina de semanat, la intervale de 45 cm intre randuri. Pentru un hectar se folosesc 5-6 kg seminte cu 4-5 parti material inert, care trebuie incorporate in sol la o adancime de 1 -1,5 cm. Dupa insamantare terenul se tavalugeste din nou si se grapeaza cu o grapa usoara. Timpul optim de insamantare este dupa 15-20 zile de la desprimavarare in anii cu umiditate crescuta si dupa 10-12 zile in anii cu putina umiditate (in jur de 10 – 15 aprilie).

Busuiocul se inmulteste si prin rasaduri care se obtin in rasadnite calde sau semicalde. In mod obisnuit se pot produce rasaduri din a doua jumatate a lunii martie si pana la sfarsitul lunii aprilie. Timpul necesar pentru cresterea plantelor in rasadnite este de circa 35—45 zile, perioada in care plantele ajung la 6—7 cm inaltime. Pentru a obtine plantele necesare unui hectar de cultura se folosesc 0,300 kg samanta cu o valoare germinativa de 70% si cu o puritate de 97%, care se insamanteaza pe 60 m2de rasadnite calde sau semicalde.

Pamantul folosit la rasadnite va fi cernoziomul, care se va amesteca cu 1/4 mranita bine putrezita. Dupa pregatirea patului nutritiv, in rasadnite se insamanteaza busuiocul si se acopera cu un strat de pamant bine cernut, in grosime de 0,5-1 cm. Se uda usor cu stropitoarea cu gauri mici pentru o fina pulverizare a apei. Dupa rasarirea plantelor se plivesc buruienile.

In camp se pun 1-2 rasaduri la cuib, la distante de 25-30 cm pe rand si 45 cm intre randuri. Lucrarile de intretinere trebuie executate continuu, in scopul distrugerii crustei, a buruienilor si a mentinerii terenului mereu afanat si curat. Evaluarea productiei se face dupa aceeasi metoda ca si la menta cruda. Momentul recoltarii este la 4-5 zile de la aparitia primelor inflorescente.

De la busuioc se recolteaza partile aeriene ale plantei pana la 3 ori pe an. Recoltarea se face cu cutitul sau secera, la inceputul infloririi, taindu-se planta la 8 – 12 cm de pamant.

Pentru obtinerea semintelor se aleg plantele bine dezvoltate, sanatoase si cu multe inflorescente. Se lasa pana cand 50% din inflorescente ajung la maturitate, se recolteaza ca si iarba, se usuca complet la soare, pe prelate, rogojini, pentru a evita pierderea semintelor prin scuturare. Se treiera, se conditioneaza, ca sa corespunda conditiilor de calitate cerute.

Bolile, daunatorii busuiocului si mijloacele de combatere : La noi in tara busuiocul a fost cultivat pe suprafete mai mari in ultimii ani si nu au fost semnalati pana in prezent prea multi daunatori. Totusi s-a constatat ca este atacat de cuscuta si bacterioza. Combaterea cuscutei se face prin mijloace cunoscute, adica prin lucrari agrotehnice. Bacterioza ataca frunzele si tulpinile busuiocului, producandu-i pete maronii in urma carora plantele se ofilesc si pier. In cazul cand cultura este destinata pentru extragerea uleiului, aceasta boala se combate cu zeama bordeleza in concentratie de 0,5 – 1%. Procedeul nu este permis daca plantele sunt destinate a fi valorificate pentru tratament direct sau ceai. In acest caz combaterea se face prin lucrari agrotehnice, scoaterea plantelor bolnave si arderea lor la marginea tarlalei.

Pregatirea busuiocului in vederea prelucrarii : Plantele recoltate se usuca pe cale naturala in strat subtire, in locuri aerisite si numai la umbra. La uscarea artificiala temperatura nu trebuie sa depaseasca 35°C. In timpul uscarii produsul nu se intoarce. Randamentul de uscare este de cea 6/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din tulpini si ramuri inflorite, admitindu-se ca impuritati – max. 5% frunze brunificate, cu fructificatii, ramuri fara frunze, corpuri straine organice si minerale – max. 0,5% pentru fiecare, umiditate – max. 13%.
Pentru produsul in stare proaspata destinat uleiului, conditiile tehnice de receptie sunt identice ca la menta.

Tags for this post

author: IT LSE