Loading...
Blog
  • Main page
18
04
2012

Izma proasta sau izma calului (Mentha longifolia)

By IT LSE 0

mint springs backDescriere : Numita si izma de camp, este specie foarte raspandita in flora spontana , incepand de la ses pana la regiuniile montane. Are tulpina viguroasa, dreapta, de 30-150 cm inaltime, obtuz muchiata, cu internodii mijlocii  de 3-10 mm , in partea superioara, in partea superioara cu 2-7 perechi de ramuri terminate cu inflorescente spiciforme, conic ascutite , apoi cilindrice. Frunzele sunt lungi de 3-12 cm , oval eliptice sau lat ovate pana la ovat lanceolate, cu baza ingusta sau rotunjita ,uneori cordata cu margini convexe sau aproape paralele. Frunzele prezinta pe fata peri scurti si rari(abia vizibili cu lupa), iar pe dos peri lungi si drepti, dand frunzei o culoare alburie sau cenusic. Florile sunt mai mult sau mai putin pedicelate, cu bracteole liniare, cu caliciul lung de 2-3 mm, campanulat , la exterior paros. Corola este roz sau liliachie, paroasa la exterior si fara peri la inferior.  Fructele sunt nucule de 1-2 cm lungime , spre varf fin punctate.

Creste in special in locuri umede, mlastinoase,pe marginea paraielor, de-al lungul santurilor, prin zavoaie si lunci.

Mentha longifolia are numeroase subspecii, forme si varietati, precum si hibrizi.

Compozitie chimica : La fel ca la Izma sau Menta,  frunzele de Menta contine luteolina, hesperidina si rutina, acizii clorogenic, cafeic si rozmarinic, taninuri (pana la 12%), colina, alfa si beta carotene, gumi-rezinc, alfa si beta tocoferol, alfa amarina, triterpene, felandrene, limonen, cadinen, cineol, aldehida acetica, alcooli sesquiterpeninei, cariofilen, etc.

Uleiul esential este 1,2-3% in frunzele plantei. Principala componenta din uleiul esential estementolul, care poate ajunge pana la 70% in speciile sau in varietatile de cultura ameliorate in acest scop. Uleiul esential mai contine mentone, mentofuran, alfa-pinen, felandren, limonen, candinen, cincol, aldehida acetica izovalerianica , alcool amilic si izoamilic, timol, carvocrol etc.

Dintre uleiurile esentiale, continutul din mentol este mai redus decat la speciile de cultura .

Actiunea farmacologica : Seamana exact la ca Izma sau Menta este imprimata de componentele din uleiul esential si de prezenta celorlalte substante active din planta. Are actiune tonic- eupeptica (favorizeaza digestia), usor analgezica si carminativa. Uleiul esential in cantitati mici , are actiune excitanta asupra terminatiilor nervoase senzitive din piele si mucoase.La inceput in perioada de excitatie, produce senzatia de rece, apoi senzatia de caldura locala accentuata. Are de aceea actiune antispastica asupra muschilor netezi.

Recomadarii : Acelasi ca la Menta sau Izma de cultura, prezinta avantajul ca datorita continutului mai redus in mentol, este mai putin iritanta decat specia de cultura, iar datorita continutului ridicat in taninuri este recomandata in enterocolite.

Mod de administrare : Sub forma de infuzie, o lingura planta recoltata de la inceputul infloririi la o cana cu apa, se beau 2-3 cani pe zi.

Contraindicatii : In constipatia cronica .

author: IT LSE