Loading...
Blog
  • Main page
17
04
2012

Vinarita(Asperula odorata)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erbacee perena, nerami­ficata, inalta de 15-25 cm; partea subterana: rizom subtire, lung, orizontal si ramificat, din care pornesc la noduri radacini adventive, precum si mai multe tulpini aeriene; tulpina aeriana: in 4 muchii, neteda, glabra cu exceptia nodu­rilor; frunze: dispuse caracteristic, in verticile de 6 spre baza, 8-9 in partea superioara, sunt sesile, lucioase si glabre cu exceptia marginilor si dosului ner­vurii pe care apar peri marunti (in fapt numai 2 sunt frunze propriu-zise, celelalte fiind stipele); flori: marunte de 4-6 mm si albe, grupate in cime laxe ca niste buchetele la varful tulpinii; caliciul este redus la o dungulita verde, corola din 4 petale unite in forma de palnie cu gat lung; fructe: nucule mici de 2 – 3 mm, concrescute cate 2, acoperite cu peri teposi si recurbati la varf.

Materia prima : Herba Asperulae – formata din partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi. Frunzele dispuse cate 6-8 in verticile, sunt oval alungite, lungi de 3-5 cm si late de 1 -1,5 cm, cu o singura nervura de culoare verde inchis cu marginea si nervura foarte marunt si aspru din­tate. Florile sunt de culoare alba. Dupa uscare mirosul este placut, caracteris­tic de cumarina, gustul amar.

Ecologie si raspandire : Planta cu temperament de umbra, caracteris­tica pentru paduri cu soluri bogate in substante organice si umiditate suficienta, putand fi dominanta pe mari suprafete in paduri de fag sau fag cu brad, urcand si in molidisuri pana la 1300-1400 m.

Raspandita in mari cantitati in intreaga tara, cu deosebire in Transil­vania si Banat (judetul Brasov in special, Caraș-Severin, Covasna, Hunedoara, Mures), Muntenia (Buzau, Ilfov, Prahova), Moldova (Bacau, Neamt, Suceava).

Recoltare : Perioada optima este in lunile aprilie-iunie, adica inainte sau pe timpul infloririi. Se taie cu secera sau cutitul intreaga parte aeriana foliata de la 3-4 cm de sol. Sunt zone in care densitatea mare a plantei face posibila cosirea ei.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se indeparteaza plantele straine, ca si partile brunificate de la baza, produsul se pune la uscat la umbra, in poduri sau soproane bine aerisite, in strat subtire, intorcandu-se cu grija in fiecare zi. Uscarea artificiala se face la 30-35°. Randamentul la uscare 6-7/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca produsul sa fie format din par­tea aeriana recoltata exclusiv in timpul infloririi, admitandu-se ca impuritati max. 0,5% resturi de rizomi cu radacini si max. 5% plante brunificate, corpuri straine organice – max. 5% si minerale – max. 0,5%, umiditate – max. 12%.

Compozitie chimica : glicozizi cumarinici, asperulozid, substante amare, tanin, cumarina, cantitati mici de acid nicotinic si amida acidului nicotinic, ulei gras, substante antibiotice, saruri minerale etc.

Actiune farmacodinamicautilizari terapeutice : actiunea farmaco-dinamica putin studiata este cea imprimata de prezenta derivatilor cumarinici in cantitati mici, reducand puterea de coagulare a sangelui. In trecut aceasta specie a fost mult folosita in medicina populara ca depurativ, in afectiuni hepatice, ca diuretic, sedativ si calmant in insomnii etc. In prezent utilizarea acestei specii este limitata. Se utilizeaza ca aromant pentru tigari, vin sau ceaiuri alimentare si in industria branzeturilor.

Confuzii : Genul Asperula mai cuprinde si alte specii, la care insa tul­pina este bogat ramificata spre deosebire de specia medicinala. Asa este cazul speciei Asperula rivales, care poate fi confundata dupa frunze cu Aodorata. In plus, aceasta creste numai in locuri deschise si mlastinoase.

Atentie deosebita trebuie sa se dea la confuzia cu Galium Vest(Cucuta de padure), foarte inselatoare la prima vedere si crescand cam in aceleasi conditii cu specia medicinala.

Principalele caractere de deosebire:

–   tulpina tot in 4 muchii, dar ramificata si umflata la noduri;

–   florile au tubul corolei foarte scurt, putin vizibil (la A.odorata lung) , iar inflorirea este mai tardiva – in iulie, august (A.odorata mai-iunie);

–   fructe netede (la Asperula tepoase, cu tepi recurbati);

–   intreaga planta degaja un miros neplacut de cucuta, de unde si denumirea populara.

Tags for this post

author: IT LSE