Loading...
Blog
  • Main page
17
04
2012

Vascul(Viscum Album)

By IT LSE 0

Descriere : Specie semiparazita pe arbori, verde si peste iarna, inalta pana la 60 cm, prinsa de substrat prin haustori puternici ; tulpina : scurta, cilindrica, groasa, ramificata de mai multe ori dichotomic, de culoare galbena-cenusie pana la galbena-verzuie, este umflata pronuntat la noduri, de unde se rupe usor ; frunzele : persistente, dispuse opus, invers ovate, sunt pieloase ; florile : unisexuate, dioice, grupate cate 3 in varful ramurilor, galben-verzui ; fructele : bace false de culoare alba, sferice, de 5-10 mm, cleioase la suprafata .

Materia prima : Folium Visci cum stipites, adica ramurile tinere cu diametrul de max. 5 mm acoperite cu frunze pieloase, glabre, cu marginile intregi, lungi de 2-4 cm si late de 1-1,5 cm, de culoare galbena-verzuie pana la verde-intens. Miros slab caracteristic, gust slab amar-acrisor.

Ecologia si raspandirea : Semiparazit pe aproape toate speciile de foioase, mai ales in padurile de deal si munte, mai rar pe conifere ; poate aparea si pe arbori fructiferi (cires, prun, mar, par). Specia pe care creste influenteaza mult compozitia chimica a vascului. Cele mai bune specii-gazda se considera : mesteacanul, bradul, frasinul, marul, parul. Se evita recoltarea de pe artar, tei, salcie, plop (considerat toxic). Foarte raspandit acolo unde sunt cuiburi de ciori sau alte pasari care le transporta la mari distante. Raspandit in toata tara, mai mult in Transilvania (toate judetele, dar in special Cluj, Salaj, Bihor, Brasov, Mures), Moldova (Suceava – in mod special, Neamt, Botosani, Iasi, Vrancea), ceva mai putin in Muntenia (Arges, Dambovita, Ilfov), Oltenia (Valcea) si Dobrogea (Tulcea).

Recoltare : Se poate recolta pe toata durata anului, dar perioada optima este din noiembrie pana in aprilie deoarece este exclusa confuzia cu vascul de stejar(Loranthus europaeus) care are frunze cazatoare. Totodata tufele de vasc se pot depista mai usor prin ramurile desfrunzite cu exceptia bradului. Ramurile tinere si foarte fragile se desprind usor cu un carlig prins la capatul unei prajini lungi.

Pregatirea in vederea prelucrarii : Se taie ramurile lemnoase si cu diametru mai mare de 5 mm, precum si fructele care constituie impuritati si care se indeparteaza cu ajutorul unei perii aspre (operatiunile trebuie facute inainte de uscare). Uscarea se face numai pe cale naturala, la umbra, in poduri sau incaperi bine aerisite, fie intinzandu-se ramurile pe jos, fie atarnate pe sfori (la uscarea artificiala se brunifica).

Conditiile tehnice de receptie prevad ramuri foliate, cu diametrul pana la 5 mm ; impuritati : ramuri mai groase de 5 mm – max. 1%, frunze si ramuri brunificate – max. 2%, fructe – max. 3% ; corpuri straine organice si minerale – max. cate 0,5% la fiecare ; umiditate – max. 14%.

Compozitia chimica : Difera in functie de provenienta si in special fata de planta-gazda. Din vasc s-au izolat saponozide triterpenice (β-amirina si derivati ai acidului oleanolic, β si α – viscol, amine (colina si acetilcolina), β-feniletilamma, inozitol aminoacizi liberi, substante grase formate din acid oleic, linoleic, palmitic etc, vitaminele C si E, mucilagii, substante glicozidice (siringina), cvercetina, zaharuri, visco-toxina (polipeptida ce se inactiveaza prin incalzire si hidroliza), acid viscic, un polizaharid cu actiune antitumorala, saruri minerale etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Datorita in special substantelor de natura triiterpenica, derivatilor de colina si visco-toxinei, produsele farmaceutice pe baza de vasc au actiune hipotensiva imediata si de durata si actiune bradicardizanta. Actiunea bradicardizanta si depresiv-cardiaca se produce datorita actiunii directe asupra miocardului urmata de vasoconstrictie, efecte conditionate de doza administrata. Din vasc au fost izolate si fractiuni cardio-toxice care produc leziuni la nivelul miocardului. Pentru a obtine preparate lipsite de actiune toxica sunt necesare prelucrari specifice industriei farmaceutice. In ceea ce privesc efectele antitumorale atribuite vascului de medicina populara, experimentarile in aceasta directie au aratat ca s-au obtinut unele rezultate pozitive folosind solutii injectabile intravenoase combinate cu injectii intraumorale in tumori externe inoperabile, sau in alte cazuri postoperatorii sau dupa iradiere. Atat produsele hipotensive cat si cele antitumorale obtinute din vasc se vor utiliza numai sub supraveghere medicala.

Confuzii : Pentru a exclude confuzia cu Loranthus europaeus L. (vasc de stejar) se va face de preferinta recoltarea in timpul iernii, cand acesta nu are frunza. In restul anului criteriile de deosebire vor fi :

– frunzele – la cel de stejar de culoare verde-inchisa si petiolate (la cel medicinal verzi-galbui si aproape sesile) ;

– fructele – la cel de stejar galbui si dispuse in mici ciorchini (la cel medicinal – albe si dispuse in grupuri stranse de cate 3) ;

– tulpina – mult mai inchisa la culoare (spre brun-negricios) la cel de stejar fata de cel medicinal (castaniu-cenusie).
In plus, sub raport ecologic, Loranthus paraziteaza aproape exclusiv pe speciile de stejar, de unde si denumirea sa populara.

Tags for this post

author: IT LSE