Loading...
Blog
  • Main page
16
04
2012

Urzica moarta alba(Lamium album)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erbacee perena, inalta de 20-50(70) cm, cu tulpini aeriene erecte sau ascendente; partea subterana: rizomi alungiti orizontali, din care pornesc stoloni subterani; tulpina aeriana: se dezvolta de pe stoloni, are 4 muchii evidente si este paroasa, in general neramificata, goala la interior; frunze: dispuse opus, limb triunghiular-ovat lung de 4-7 cm si lat pe jumatate, margine serata cu dinti mari, peri pe ambele fete; petiol lung la frunzele inferioare (aproape cat limbul), la cele superi­oare redus; flori: dispuse in cime asezate la subsuoara frunzelor, cu 3-6 flori albe, mari, corola avand pana la 2 cm, cu buza superioara in forma de coif, iar cea inferioara in forma de lingura; fructe: nucule trimuchiate, brune, grupate cate 4 in caliciul persistent.

Materia prima : flori fara caliciu de culoare alba-galbuie pana la bruna-albicios-deschis. Mirosul este caracteristic, iar gustul dulceag, mucilaginos.

Herba Lamii albi – planta intreaga fara radacina, recoltata de la pri­mele frunze in sus, in timpul infloririi, cu caractere de recunoastere ca la descrierea plantei. Mirosul este caracteristic, iar gustul dulceag, mucilagi­nos.

Ecologie si raspandire : Planta cu temperament de umbra, necesita locuri umede si soluri bogate in saruri minerale, usoare. Se intalneste la marginea padurilor sau in luminisuri, la umbra gardurilor, in tufarisuri, in intreaga tara, rara in campie, mai abundenta din zona colinara pana in cea subalpina.

Raspandita in intreaga Transilvanie, in Muntenia (judetele Arges, Pra­hova), Moldova (Neamt, Suceava) etc.

Recoltare : Este una din plantele cu cea mai lunga perioada de recoltare, din martie si pana in septembrie, caci inflorirea se face foarte esalonat.

Florile se recolteaza numai pe timp uscat, dupa ce se ridica roua, prin ciupire, fara a se strange prea tare intre degete; florile se pot obtine si prin taierea tulpinilor si detasarea ulterioara a florilor.

Partea aeriana se recolteaza prin taierea ei de sub ultimele frunze, iar daca planta vegeteaza in masa – prin cosire.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Pentru flori, dupa ce se indeparteaza resturile de caliciu sau florile trecute, brunificate, uscarea natu­rala se face cat mai repede dupa recoltare, pe rame asezate la soare. Peste noapte sau pe timp nefavorabil se pot pune in camere incalzite sau poduri bine ven­tilate. Culoarea alba naturala se mentine numai printr-o uscare rapida, caci altfel se obtine un produs galbui sau chiar brunificat.

Partea aeriana se usuca numai la umbra, in soproane sau poduri acope­rite cu tabla. La uscator, ambele produse se usuca la 35-40°. Randamentul la uscare – pentru flori 6-7/1; – pentru par­tea aeriana 4,5-5,5/1.

Conditiile tehni­ce de receptie pentru flori diferentiaza pro­dusul pe doua calitati, determinate de modul in care s-a facut usca­rea pentru a se men­tine culoarea alba ca­racteristica.

Se admit ca im­puritati – flori brunificate – max. 7% la calit. I si max. 10% la calit. II si resturi de caliciu – max. 1 % pentru ambele calitati, corpuri straine organi­ce si minerale – max. 0,5% pentru fiecare si umiditate – max. 13% – de asemenea pentru ambele calitati.

Pentru partea aeriana se admit max. 5% impuritati (plante brunificate), corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1%, umidita­te – max. 13%.

Compozitie chi­mica : mucilagii, flavonoide, tanoizi, saponozide, glicozide cu structura chimica in­complet elucidata, ulei volatil, saruri minerale etc.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : actiunea farmacodinamica a acestei specii nu a fost studiata temeinic. Florile se utilizeaza empiric – fie ca emolient si expectorant, fie ca astringent. Planta intreaga datorita conti­nutului ridicat in tanin (12-14%) este utilizata ca antidiareic. In medicina populara, florile se intrebuinteaza in special in bolile aparatului genito-urinar (dismenoree, leucoree etc.) si in inflamatii ale prostatei.

Confuzii : Datorita denumirii populare de „Urzica moarta” au fost cazuri de recoltare a unor specii de Lamium mult mai comune, cu floare rosie (in special Lamium purpureum L.,L. amplexicaule L., L. maculatum. L.) sau galbena (Galeobdolon luteum Huds), care au aceeasi denumire populara. De aceea, trebuie facuta precizarea ca e vorba de „Urzica moarta alba” sau – si mai bine – sa se utilizeze numai denumirea stiintifica.

Dupa morfologie se poate confunda cu alte Labiate cu port asemanator, ca de exemplu:

–  Ballota nigra L. (Catuse)-planta mai viguroasa (pana la 1m), cu frunze mai mici (2-5 cm) si flori evident mai marunte (corola pana la 1 cm, fata de 2 cm la L. album, rareori alba, mai adesea purpurie);

–  Marrubium vulgare L. (Unguras) care are flori albe ca si Lamium album, dar se recunoaste imediat dupa parozitatea care ii confera o culoare generala alba-cenusie.

author: IT LSE