Loading...
Blog
  • Main page
16
04
2012

Ungurasul(Marrubium vulgare)

By IT LSE 0

Descriere :  Specie ierboasa, perena, erecta, inalta de 30-80 cm, cu un  aspect general cenusiu-albicios, datorita parozitatii; radacina: lignificata, pivotanta, groasa pana la 2 cm, alburie; tulpina: cu 4 muchii evidente, groasa de 6-7 mm la baza, goala la interior, cu peri lungi si alipiti; ramificare slaba; frunze: dispuse opus, aproape rotunde (2-4 cm diametru), cu margine neregulat crenata, lung petiolate (2-5 cm); marimea lor descreste de la baza spre varf, iar pozitia lor (mai ales la cele inferioare) este aplecata, rugoase si de culoare  verde-deschis cu peri rari pe fata superioara si alburii pe cea inferioara cu nervatiune evidenta; flori: grupate cate 20-50 in verticile globuloase la  nodurile superioare; sunt mici, albicioase, cu caliciul cu 10 dinti rasfranti, corola evident bilabiata; fructe: nucule pana la 3 mm, brune, grupate cate 4 in caliciul persistent.

Materia prima : Herba Marrubii – formata din ramuri si tul­pini tinere, nelignificate; recoltate in timpul infloririi, avand caracterele de­scrise mai sus. Materia prima nu trebuie sa contina tulpini mai lungi de 20 cm de la varf in jos. Aspectul general este verde-cenusiu datorita perilor desi care acopera partile aeriene ale plantei. In stare proaspata materia prima frecata intre degete are un miros placut, balsamic. Uscata nu are miros, iar gustul este foarte amar, putin iute.

Ecologie si raspandire : Specie adaptata la conditii de ariditate, rezis­tenta la seceta, vegeteaza in conditii de lumina directa. Nu are pretentii fata de sol, suportand si solurile batatorite, grele, fara structura. Raspandita in aproape intreaga tara, pe marginea drumurilor, tere­nuri necultivate, pasuni degradate si aride.

Raspandit mult in zona stepica a Olteniei (Mehedinti, Dolj, Olt), Mun­teniei (Teleorman, Ilfov, Ialomita, Braila), in intreaga Dobrogea, estul Moldo­vei (Galati, Vaslui, Iasi, Botosani).

Recoltare : Partea aeriana a plantei se recolteaza din iunie pana in septem­brie, cand planta este inflorita. Metode de recoltare:

–  la plante izolate taierea varfurilor tulpinale de max. 20 cm de la varf si a ramificatiilor, astfel incat sa nu se ia cu partile groase lignificate ale tul­pinii;

–  cosirea – cand plantele cresc in masa, dupa care se face indepar­tarea partilor groase lignificate.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Dupa ce se aleg partile necorespunzatoare (tulpini lignificate, frunze brunificate), produsul se pune la uscat in strat subtire, la umbra, in locuri bine aerate, soproane sau poduri acoperite cu tabla. Pe cale artificiala uscarea se face la 30-25°. Randamentul la uscare 4-5/1.

Conditiile tehnice de receptie impun ca produsul sa fie format numai din varfuri tulpinale (pana la 20 cm) si ramuri, fara parti lignificate; este admis un procent de impuritati de max. 2% plante decolorate sau brunificate si max. 5% tulpini lignificate, corpuri straine organice – max. 2% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : Contine o sub­stanta amara – marubina sau marubiina (0,3-1%), acid marubic, tanin (6,5-7%), cantitati mici de ulei volatil, mucilagii si substante pectice, rezine si ceruri, acid ursolic, substante grase, o saponozida si o glicozida neidentificata structural, un alcaloid de asemenea neidentificat, colina, vitamina C, saruri minerale etc.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : Are proprietati emoliente, expectorante, febrifuge. Dupa unii autori poate inlocui chinina ca febrifug, in special la persoanele care prezinta intoleranta la chinina. Sarurile de sodiu si potasiu ale acidului marubic au proprietati coleretice. De asemenea, extractele din planta au efecte pozitive in aritmia cardiaca datorita azotatului de potasiu si colinei existente in aceasta specie. Intra in compozitia ceaiului antiastmatic. La noi aceasta specie este insufi­cient valorificata sub aspect fitoterapeutic.

Confuzii : In flora spontana, in aceleasi conditii de ariditate creste si specia Marrubium peregrinum L. (Catusnica salbatica, Gutuita). Caracterele de deosebire sunt urmatoarele :

– forma frunzelor la M.peregrinum este ovat-lanceolata, cu petiol scurt de 0,5-1 cm (la specia medicinala e aproape rotunda si cu petiol lung cat limbul);

–   flori mai putine in verticil (pana la 10, fata de 20-50 la M. vulgare);

–  caliciu cu 5 dinti erecti (dintre care unul mai mare) la M. peregrinum si cu 8-10 rasfranti la M. vulgare.

Pe de alta parte, Marrubium peregrinum in stare proaspata are miros neplacut, gustul foarte slab amar, fad, acrisor, astringent.

Tags for this post

author: IT LSE