Loading...
Blog
  • Main page
16
04
2012

Troscotul(Polygonum aviculare)

By IT LSE 0

Descriere : Specie anuala, mica (1,0 – 50 cm), cel mai adesea taratoare, mai rar ascendenta sau erecta; radacina : pivotanta, fusiforma; tulpina : neteda, glabra, ramificata, cu noduri umflate si cu mansoane membranoase albicioase (ochree) la baza frunzelor; frunze: dispuse altern, eliptice sau lanceolate, cu margine neteda, mici (pana la 2 cm), scurt petiolate pana la sesile; flori : grupate cate 3-5 la subsuoara frunzelor, nu ies in evidenta fiind mici si verzui sau rosietice; fructe: achene mici. Specie foarte polimorfa, cu numeroase forme si varietati.

Materia prima : Herba Polygoni avicularis sau Herba Centumnodii – partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi. Tulpinile sunt glabre, netede, ramificate, evident articulate, cu noduri umflate; frunzele cu forme si dimensiuni foarte variate, in general eliptice, lanceolate, uneori liniar-lanceolate, scurt petiolate sau sesile, obtuze sau ascutite la varf. Florile mici, de 2-3 mm, grupate in fascicule axilare, sint scurt pedunculate. Tulpina si frunzele sint verzui-cenusii, iar florile roz palid sau albe-verzui, uneori cu resturi de fructe. Fara miros caracteristic, gustul astringent.

Ecologie si raspandire : Planta antropofila, legata ecologic de asezarile omenesti, pe terenuri virane, marginea drumurilor, santurilor, in locuri cultivate ca buruiana greu de combatut. Prefera locuri batatorite, foarte adaptabila pe orice tip de sol, chiar pe nisipuri si saraturi, rezistenta la seceta, crescand in locuri luminate. Raspandita in toate judetele tarii, mai ales in zona de campie si deal.

Recoltare : Momentul optim este in perioada de inflorire (mai-septembrie). Se face prin smulgerea plantelor (daca sunt forme erecte si in masa, se poate face si prin cosire).

Pregatirea troscotului in vederea prelucrarii : Se indeparteaza radacinile si partile inferioare lemnificate. Nefiind prea suculenta, uscarea este destul de usoara : cea naturala se face la umbra, in strat subtire, in poduri, pe rame sau hartii (stratul de plante se intoarce la 1-2 zile, cu grija, pentru a nu cadea frunzele); cea artificiala la cel mult 40°. Randamentul la uscare 4-5/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad ca impuritati – max. 3% plante decolorate si max. 2% resturi de radacini ; corpuri straine organice – max. 1% si minerale – max. 2% ; umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : contine cca. 1% acid silicic total, respectiv 0,08-0,20% acid silicic solubil prin decoctie ; 3-4% taninuri, pigmenti de natura flavonoidica : avicularozida respectiv arabinozida cvercetolului si camferitrozida care este o ramnozida a camferolului ; vitamina C, rezine, ceruri, grasimi, zaharuri, mucilagii, derivati antrachinonici, urme de ulei volatil.

Actiune farmacodinamica – utilizari terapeutice : Troscotul are proprietati astringente, antidiareice, diuretice, vulnerare si hemostatice. In fitoterapeutica moderna insa este utilizat ca sursa vegetala de siliciu solubil alaturi de Equisetum arvense si Galeopsis ochroleuca in afectiunile cailor respiratorii in special ca antitusiv, mineralizant si adjuvant in tuberculoza pulmonara. Intra in compozitia ceaiului gastric nr. 2.

author: IT LSE