Loading...
Blog
  • Main page
19
02
2012

Clematite : delicatete si rafinament

By IT LSE 0

Winter Flowering Clematis Clematita se numara fara indoiala printre cele mai frumoase plante cataratoare. Cu o bogatie incredibila de flori, ea cucereste an de an gradinile. Lastarii clematitelor cuceresc spalierele si copacii batrani si confera un aspect romantic chiar si locurilor mai putin placute din gradina. Insa ele sunt unerori atacate de o boala provocata de o ciuperca, care poate duce la moartea plantelor. De aceea, plantele atacate nu mai pot fi salvate de cele mai multe ori. Este adevarat ca dupa o taiere radicala unele exemplare inmuguresc din nou din pamant, insa in sezonul respective planta nu mai face flori.

      Soiurile robuste, care nu mai sunt atat de sensibile la boala, sunt de preferat. O alta alternativa este alegerea soiurilor salbatice, care sunt aproape in intregime rezistente la boala provocata de ciuperca. Societatea Internationala a Clemetitelor a dat publicitatii o lista de soiuri rezistente, cu ajutorul careia chiar si gradinarii incepatori se pot bucura de florile splendide ale clematitelor un timp foarte indelungat. Iar varietatea este surprinzator de mare : exista soiuri timpurii si tarzii, cu flori mari si mici, simple si sophisticate,astfel incat sa acopere tot spectrul dorintelor .

     Clematita “Piilu” de pilda este o adevarata maestro a transformarii : la inceputul lui iunie ea face florii batute, usoare. In septembrie apar insa flori simple, dar cu atat mai luminoase. Soiurile delicate, cum este “Venosa Violacea” sunt la fel de bine reprezentate ca si soiuri care cresc puternic, precum “Rubens” sau “Huldine”.

     Datorita alegerii locului potrivit puteti obtine, indiferent de soi, plante sanatoase si puternice. In principiu toate clematitele se simt bine la penumbra. Unele soiuri, precum “Jackmanii”, suporta insa si soarele.

     Clematitele sunt, in ceea ce priveste conditiile solului, foarte adaptabile. Ele sunt sensibile doar la umezeala statute. De aceea solurile grele au nevoie de un strat de drenaj  din nisip sau piertris. Solurile nisipoase sunt in princiupiu bune, daca sunt imbogatite cu compost, care imbogateste capacitatea de inmagazinare a apei. In aprilie trebuie sa administrati plantelor un ingrasamant complex.

      O taiere anuala efectuata primavera, inainte de inmugurare, este necesara la soiurile care tind sa cheleasca, cum este “Niobe”. Soiurile care infloresc devreme, cum este “Rubens” se taie numai dupa vestejire. In toamna anului de plantare clematita, independent de soi, trebuie taiata pana la cca 20cm, pentru a stimula ramificarea.

      PASAREA PARADISULUI : soiul “Piilu” iese mult in evident. Inalt de cca. 1,80 m infloreste de doua ori pe an, in iunie si in august.

      FLORI REGALE : clematis viticella “Royal velours” face flori de un purpuriu catifelat din iunie pana in octombrie. Acest soi inalt de 3 m suporta bine temperaturile scazute din timpul iernii.

      PARTENER PENTRU ROZE : soiul “Arabella” cu o inaltime de numai 1,50 m , este pentru ghiveci. Floriile ei albastre arata foarte bine alaturi de trandafiri, fie ca sunt in ghiveci sau cataratori.

author: IT LSE