Loading...
Blog
  • Main page
19
02
2012

Ceaiul sanatatea din ceasca

By IT LSE 0

Tea Ingrijiti-va si beti ceai – dar intotdeauna in liniste –  ceea ce nu este deloc eronat, intrucat ceaiul, initial, acum mai bine de 5000 de ani, a fost cunoscut in China mai intai ca mijloc de vindecare si abia apoi dupa aceea a avut locul sau important printre bauturile aromate si relaxante.

      Chiar si in secolul XVII cand a fost aduc in Europa, ceaiul a fost vandut tot ca medicament. Ceaiul revigoreaza, este bun prentru sporirea capacitatii de concentrare si adduce energie.

   OBOSIT SI FARA POFTA ?

Cofeina din ceai va mentine in forma mai mult timp

       Unul dintre cele mai importante ingrediente ale ceaiului este cofeina cu un continut de 0,9 pana la 5% infrunze. O ceasca de ceai(150ml) contine intre 20 si 50 mg cofeina- in functie de sortiment.  Multa cofeina se gaseste in sorimentelede ceai verde de Gun- powder (56 mg/ceasca), mai putin in ceaiul Bancha din Japonia (20mg). Cafeaua contine 2- 3% mai mult cofeina. Dar efectul cofeinei din ceai dureaza mai mult datorita substantelor tanante.

   SANATATE SLABITA ?

Substantele tanante linistesc si vindeca

       In frunzele de ceai se gasesc 10- 20 % substante tanante (polifenoli), iar acestea actioneaza impotriva iritatiilor. Ele alcatuiesc un strat protector pe tesuturile inflamate si tin la distanta substantele iritante, ceea ce linisteste stomacul si intestinele. In cazul racelilor vindeca mai repede mucoasa cailor respiratorii. In afara de aceasta, substantele tanante slabesc asimilarea colesterolului in sange si protejeaza peretii arterelor in corp. Presiunea sangelui scade, iar sangele este mai lichid, mai subtire – asadar iubitorii ceaiului isi ajuta si inima.

    GRIJA PENTRU DINTI ?

Fluorul protejeaza impotriva cariilor

       Avand in vedere ca ceaiul contine fluoride, dintii, dar si oasele, sunt in siguranta, pentru ca aceasta ii intareste, iar problemele legate de oase si dintii sunt diminuate. Actiunea de protejare a dintiilor este sustinuta si de efectul substantelor care restrang mediul de cultura al bacteriilor care provoaca aparitia cariilor si totodata ajuta si la eliminarea mirosului neplacut din gura, asadar asigura porspetimea respiratiei,

     TABLETE CU MINERALE ?

Cand vorbim de ceaiul verde, acestea sunt in plus

        O ceasca mare de ceai verde contine multe substante minerale importante. Fier : 2- 5%din necesarul zilnic. Fluor : 10-25% din necesarul zilnic. Calciu : 1-2 % din necesarul zilnic. Mangan : 25- 50% din necesarul zilnic. Zinc: 0,67% din necesarul zilnic.

     OCHI UMFLATI ?

Va ajuta un pliculet de ceai rece

          Datorita actiuni sale de drenare, cofeina este foarte apreciata de industria cremelor de ochi.  Aceasta asigura desumflarea portiunilor sensibile ale pieli din jurul ochiilor – cofeina sprinjina drenajul si activitatea limfei. Intrucat frigul determina retragerea rapida a umflaturilor, va puteti pastrat linistite cremele de ochii in frigider.

          Dar exista ceva minunat ce puteti prepara singure si acasa : in cazul pleoapelor grele si umflate dimineata va ajuta cubuletele de ceai negru inghetat sau pliculete de ceai negru. Dup ace sa racit, inchideti ochii si puneti pliculetele pe ochii timp de 10 minute.

     NERVOS ?

Vitamina B va intareste nervii

          In ceaiul verde, nefermentat, se gasesc multe vitamine ale grupei B si aceastea actioneaza pozitiv asupra nerviilor tensionati.

          Vitamina E protejeaza impotriva radicalilor liberi si astfel patreaza pielea si tesuturile tinere.

          Vitamina C intareste sistemul imunitar. Asadar o ceasca de ceai gustos cu o felie de lamiae face mult bine atat corpului , cat si sufletului. Va ajuta sa va relaxati si totodata actineaza benefic asupra organismului dumneavoastra.

          Cine poate rezista unei cesti de ceai aromat, mai ales ca face atat de bine sanatatii?

      TIPURI DE CEAI

        Toate tipurile de ceai, chiar si cele de fructe si ierburi, provin din trei plante diferite de ceai, care cresc inCHINA,Indiasi sud-estul Asieisi sunt inrudite cu cameliile.

       Ceaiul negru rezulta prin fermentarea frunzelor in contact cu acizii.

       Ceaiul verde nu este fermentat, ci inabusit inainte de a fi rulat si uscat. Astfel, frunzele isi pastreaza culoare verde –oliv. Are cofeina doar pe jumatate fata de ceaiul negru.

       Ceaiul alb isi datoreaza neumel pufului alb de pe mugurii sai din “marele tufis de ceai alb” , o forma speciala a arborelui de ceai. Doar mugurii cu puf sunt culesi- si asta manual. Aroma sa este proaspata si fina.

                    

STIATI CA ….

–         Ceaiul a fosy descoperit in anul 2737 i.h. de catre imparatul chinez Shen Nung?

–         Consumul de ceai incetineste imbatranirea celulelor provocata de soare , poluare si stress?

–         “Ceaiul de la ora 5” a fost inventia unei ducese engleze? In 1842, ducesa deBedfordla lansat invitatia de ceai intr-un salon al casei. Practic, aceasta a devinit punctual de intalnire al elitei intelectuale londoneze.

–         Pentru a prepara corect ceaiul ar trebui sa adaugati o lingurita de planta uscata la 250ml de apa sau doua lingurite de planta proaspata la aceeasi cantitate de apa ?

–         In fiecare an, in lumea intreaga sunt culese aproximativtrei milioane de tone de ceai ?

–         Durerile de cap trec cu ceai de tei, iar menta ajuta la digestie, reduce flatulenta si inlatura greata? Ceaiul din macese previne infectiile gripale si racelile.

–         Mahmureala de dupa un chef se rezolva consumand un ceai concentrate de menta?

–         In 1904 tHomas Sullivan, negustor de ceai si cafea inNEW York, a descoperit accidental pliculetul de ceai? Pentru a limita costurile a trimis posibililor clienti mostre de ceai in pungute de matase, sin u in cutii de metal, cum se obisnuia. Clientii nu mai scoteau ceaiul din plic, ci il preparau in forma aceasta.

–         Consumul zilnic de ceai favorizeaza circulatia sangelui si activeaza inima si sistemul cardio- vascular?

–         Prima ceainerie publica s-a fondat la Londra in 1657? Era frecventata numai seara si numai de elita Londrei

–         Ceaiul verde, ceaiul negru sic el alb provin din aceeasi planta –Camellia Sinensis? Diferenta consta in modul in care sunt culese si procesate frunzele.

–         Adaugarea de lapte in ceai poate distruge calitatea acestuia de a ne proteja impotriva bolilor cardio- vasculare?

–         Irladenzii sunt cei mai mari consumatori de ceai? Ei beau circa 4 cesti/zi de individ

–         Ceaiul verde este bogat in substante active care franeaza procesul de imbatrinire si atenueaza efectele nocive ale razelor solare?Incidenta cancerului este mult mai mica la consumatorii de ceai verde.

–         Infuzia de ceai va fi mai tare, daca la ceaiul uscat se va adauga o bucatica de zahar?

–         Ceaiul de gheata (Ice Tea) a fost inventat in anul 1904, in Statele Unite?

–        Indiaproduce cel mai mult ceai, iarSri Lankadetine suprematia in ceea ce priveste exportul?

–         Ceaiul pu- erh este singurul tip de ceai care se imbunatateste pe masura ce se invecheste? Un ceai pu-erh de buna calitate se obtine printr-o invechire de cel putin cativa ani?

–         Culesul frunzelor de ceai se face inainte de rasarit? Culegatorii aleg numai mugurii si cateva frunzulite tinere din varf. Frunzele culese dupa rasaritul soarelui isi pierd aroma.

author: IT LSE