Loading...
Blog
  • Main page
19
02
2012

Ce sunt caloriile?

By IT LSE 0

Australia Day Oz Fish and Chips Caloria este unitatea de masura a energiei furnizate de o anumita cantitate dintr-un aliment (in general de 100 g). La origine, caloria este o unitate de masura in fizica, fiind definita drept cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu 1°C.

Caloriile furnizate de alimente sunt necesare pentru:
– formarea, distrugerea sau regenerarea celulelor; circulatia sangvina, respiratie
-digestie, asimilarea alimentelor
-mentinerea temperaturii de 37°C
– contractiile muschilor, bataile inimii si miscarile respiratorii

Toate alimentele sunt utilizate de corp pentru producerea unor cantitati diferite de energie. Astfel, pentru aceeasi greutate, o bucata de ciocolata contine mai multe calorii decat o bucata de laptuca.

 Corpul descompune alimentele pentru a obtine energia necesara functiilor vitale (respiratie, crestere, miscare). Acest proces de transformare a alimentelor in energie se numeste metabolism. Astfel, o crestere a activitatii fizice antreneaza o accelerare a metabolismului, deci o nevoie mai mare de calorii. Pe de alta parte, o diminuare a activitatii fizice, insotita de o crestere a aporturilor calorice duce la acumularea energiei neutilizate sub forma de grasime.
Pentru a functiona, organismul nostru are nevoie de calorii; la fiecare persoana acest necesar caloric se imparte in 3 nivele:
 – metabolismul bazal: reprezinta energia utilizata pentru functionarea normala a organismului (respiratie, functionarea organelor si celulelor, etc). Acesta reprezinta 60 – 70% din totalul necesarului de energie.
 – energia necesara pentru digestie, absorbtia intestinala, stocarea alimentelor – reprezinta 10% din consumul de energie
 – activitatea fizica – energia utilizata pentru miscare – reprezinta 20 – 30% din consumul de energie. Aceasta este necesara pentru echilibrarea balantei energetice.

Greutatea noastra este rezultatul unui bilant al energiei. De o parte sunt caloriile (energia) pe care le consumam, de cealalta, caloriile pe care le furnizam organismului prin intermediul alimentelor. Daca energia absorbita este egala cu cea consumata, greutatea se mentine. In schimb, daca energia absorbita este mai mare decat cea consumata, luam in greutate.

Reducerea consumului de calorii si/ sau arderea unui numar de 500 calorii zilnic inseamna pierderea a 0,5 kg pe saptamana, ceea ce reprezinta un ritm sanatos si echilibrat de slabire. Este foarte important sa nu reduceti consumul de calorii in mod drastic. Nu numai ca veti pune inapoi toate kilogramele, odata regimul incheiat, dar aceasta reducere va poate pune in pericol sanatatea.

Numarul caloriilor nu este un criteriu absolut de satisfacere a nevoilor organismului. Ceea ce conteaza este provenienta lor (tipul de alimente, prezenta fibrelor alimentare, etc.) De exemplu, o persoana care consuma 1500 kcal, dar nu are o alimentatie echilibrata, se poate ingrasa, in timp ce o persoana care consuma 2000 kcal, isi poate mentine cu succes greutatea.
Astfel, echilibrul alimentar este cel putin la fel de important ca si numarul de calorii consumate.

author: IT LSE