Ardeiul Iute
Este fructul unei plante din genul Capsicum apartinand familiei Solanaceae. Planta este viguroasa , cu un foliaj bogat ce acopera foarte bine fructele pana la maturitate. Fructul este lung (16 cm lungime si 2 cm la baza) ascutit, cu peretii grosi, de culoare verde – inchis ajungand la rosu intens la maturitate. Are un potential de productie ridicat si se preteaza la toate tipurile de cultura .
Ardeiul iute contine valori ridicate de vitamina C si carotene (provitamina A). De asemenea , este o sursa buna de vitamine din complexul B, potasiu , magneziu si fier.
Valorile nutritionale la 100gr : – carbohidrati 8.8g;
– glucide 5.3g ;
– fibre 1.5g ;
– lipide 0.4g ;
– proteine 1.9 g ;
– apa 88g.
Beneficii pentru sanatate : – indicat in tratarea caderii parului, tonifierea coardelor vocale
– indicat in tratarea entorselor
– consumul de ardei iute scade riscul aparitiei cancerului
– anticoagulant efficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic sau atacul cerebral .
Ardeiul iute poate fi consumat in strare : proaspata ( se poate pastra la frigider pana la 3 saptamanii, nespalat , in prosoape de hartie ) sau uscat .