Loading...
Blog
  • Main page
19
02
2012

Afinul

By IT LSE 0

02.Blueberries.MadisonPark.HyattsvilleMD.14January2012 Subarbust de 10-15 cm din zona montană de la limita inferioară a molidişurilor până în zona alpină. Spre deosebire de frunzele unei plante din acceaşi familie, Merişorul, frunzele de Afin sunt căzătoare în fiecare toamna. Flori mici globuloase de culoare roz, fructe negre violacee.

Compoziţie chimică

Frunzele de Afin conţin 10% taninuri, cantităţi mici de arbutozid, acid chimic, miristic şi palmitic, ericolină, derivaţi flavonici, acizi triterpenici, tiamină, săruri minerale.

Fructele de Afin conţin 5-10% taninuri de natură catehică, cca 30% zahăr invertit. Componentele active principalc din fructele de Afin sunt antocianii, pigmenţii coloranţi de natură glicozidică, printre care cei mai reprezentativi sunt delfinidina, cianidina, petumidina şi malvidina, glicozidaţi cu diferite zaharuri şi, în total, alţi 15 compuşi.

Pe lângă taninuri de natură catechică şi leucoantociani, flavonoide, zaharuri, pectine şi acizi organici (succinic, malic, citric, chimic), fructcle de Afin conţin sâruri minerale: potasiu 50 mg%, calciu 10 mg%, fosfor 8 mg%, sulf 8 mg%, magneziu 6 mg%, clor 5 mg%, mangan 3 mg%, fier 1 mg%.

Farmacologie

Antocianozidele, componente principale ale fitocompuşilor din afine, sunt active asupra bunei funcţionări a microcirculaţiei sanguine si contractiunea ritmica a musculaturii netede a arteriolelor care controleaza fluxul hematic ce traverseaza diferite zone circulatorii. Cercetărilc farmacologice au demonstrat acţiunea antocianilor din afine asupra enzimelor retinice şi asupra regenerării mai rapide a pigmenţilor retinici, precum şi efectele favorabile asupra acuităţii vizuale în special în timpul nopţii Extractele standardizate pe bază de afine sunt foarte utile pentru cei care lucreaza în subteran, pentru piloţii de noapte şi pentru cosmonauţi. La fel s-au obţinut rezultate bune la suferinzii de retinopatie diabetică, deoarece s-a observat o reducere a sintezei de colagcn la nivelul retinei şi o ameliorare a simptomelor clinice.

O altă acţiune favorabilă a afinelor sc înregistrează în insuficienţa venoasă clinică. S-a demonstrat acţiunea asupra edemelor, în special pceiomaleolare, cauzate de o anormală permeabilitate capilară.

Administrarea produselor obţinute din afine produce reactivarea microcirculaţiei locale, ameliorând şi fluxul venos, uşurând îndepărtarea lichidelor intertstiţiale şi reducând astfel edemele. Au aplicaţie în tratamentul insufîcienţei venoase cronice şi a complicaţiilor care survin: varice, varicoflebite, tromboflebite, edeme periomaleolare şi crurale.

Printre acţiunile importante ale afinelor este cea antiseptică intestinală şi astringentă. Una dintre componentele fîtocomplcxului din afine acţionează ca „antidot” al adczinei, o proteină care permite bacteriei patogene Escherichia coli să adere pe celulele mucoasei intestinale şi sâ determine procesul infecţios. Pentru acelaşi motiv, extractele pe bază de afine sunt utile şi în tralamentele cistitelor şi pielocistitelor recidivante. Presupunând aderarea Escherechiei coli pe pereţii cailor urinare (cistitele fiind mai frecvente la femei), în acest tip de infecţii se obţin ameliorari remarcabile.

Utilizarea frunzelor de Afin în tratamentul diareilor este justificată prin prezenţa taninurilor.

Acţiunca antidiabetică a frunzelor se bazează pe derivaţii flavonici care, asociaţi cu antocianii din fructe, favorizeaza vascularizarea pancreasului. lnsulina este fixată pe proteinele de pe suprafaţa celulelor, astfel încât membrana celulară joacă un rol important în diabet. Tulburărilc vasculare se dezvolta în cursul bolii (angiopatie diabetică), cauzând îngroşarea membranelor bazale şi a pereţilor vaselor mici, crescând permeabilitatea şi cauzând astfel perturbări metabolice. Ţinând seama de compoziţia chimica a frunzelor şi fructelor de Afin şi de acţiunea farmacodinamica prezentată, consider justificată utilizarea lor în diabetul de tip II.

Recomandări

Frunzele sunt astringente, modifîcă favorabil flora patogenă intestinală; au actiune hipoglicemiantă (reduc cantitatea de zahar din sânge şi urină). Intră în compoziţia produsului INSUVEG şi în Ceaiul pentru diabetici.

Fructele, datorită antocianilor, au acţiune de protecţie vasculară, în special retidiană, favorizând acuitatea vizuală şi adaptarea ochiului la întuneric. Utile în dispepsii (digestie dificilă). Intră în compoziţia produselor Difrarel, Difebion şi INSUVEG.

Mod de preparare şi administrare

Frunzele sub formă de infuzie 1-2 linguriţe la o cană de apa; se beau 2-3 căni pe zi. Fructele consumate proaspete sau congelate, 200 g pc zi; uscate 50-100 g pe zi; sub formă de sirop 50 g de două ori pe zi; decoct 100 g fructe la 1 l apă. Se bea întreaga cantitate în timpul zilei. Sub formă de afinată, în cantitaţi moderate, în cazul celor cărora alcoolul le este permis.

Contraindicaţii

In constipaţia cronică.

Observatie

Se falsifică uneori cu fructe de Soc.

author: IT LSE