Loading...
Blog
  • Main page
29
01
2012

Prazul

By IT LSE 0

Preparing the foodPrazul, cunoscut sub denumirea latina Allium Porrum este o leguma care alaturi de ceapa si usturoi fac parte din familia Aliaceae. Este simbol national in Tara Galilor si destul de popular in tara noastra, in zona Olteniei.

Portiunile comestibile sunt: partea alba de la baza si partea de un verde deschis din zona mediana. Portiunile terminale, de culoare verde inchis, sunt in general eliminate in procesul de pregatire, deoarece nu au o savoare puternica. Pe masura ce planta se maturizeaza, aceasta parte capata un aspect lemnos si casant. Prazul are un gust asemanator cepei comune, dar mai fin si usor mai aspru, astrigent decat in cazul cepei esalot.

De cele mai multe ori, prazul este:

– fiert – caz in care se inmoaie si isi pierde usor din savoare;

– prajit – caz in care devine usor crocant dar isi pastreaza savoarea;

– folosit ca ingredient pentru prepararea unor feluri de mancare diverse sau a salatelor.

Prazul este bogat in vitamina A, C, complexul B, Calciu, Fier, Magneziu si Fosfor. Prazul poate fi intrebuintat in tratamentul unor afectiuni: astereoscleroza, acnee, afectiuni respiratorii, hemoragie nazala, laringinta, faringita. De asemenea, este un bun laxativ, fiind recomandat persoanelor care sufera de constipatie, este calmant si diuretic.

Tags for this post

author: IT LSE