Loading...
Blog
  • Main page
21
08
2011

Vitaminele si organismul uman

By IT LSE 0

May CropsÎn funcţie de comportamentul lor în diverse soluţii, vitaminele sunt clasificate în liposolubile (A, D, E şi K) şi hidrosolubile (vitaminele din grupul B şi vitamina C).

În vreme ce oricare dintre ele se poate caracteriza, mai mult sau mai puţin frecvent, prin apariţia deficienţelor (în situaţia unui aport alimentar insuficient sau a unei absorbţii intestinale defectuoase), efectele toxice ale unui aport excesiv sunt posibile cu precădere în cazul vitaminelor liposolubile, care se pot depozita în ficat şi ţesutul adipos; vitaminele hidrosolubile nu se acumulează în organism, eventualul surplus fiind eliminat pe cale digestivă şi renală.

După rolul fiziologic ce-l îndeplinesc în organism, vitaminele se clasifică astfel:
– vitamina antihemoragică (vitamina K);
– vitamina antiberi-beri (vitamina B1);
– vitamina antirahitică (vitamina D);
– vitamina antisterilităţii (vitamina E);
– vitamina antiscorbutică (vitamina C).

Vitaminele ajută la reglarea metabolismului, la conversia de grăsimi şi hidraţi de carbon în energie, dar şi la formarea sistemului osos şi al ţesuturilor. Vitaminele sunt substanţe chimice de origine exogenă, indispensabile funcţionării normale a organismului animal. Alături de enzime şi hormoni ele se găsesc în organism în cantitate mică, influenţează creşterea, dezvoltarea şi desfăşurarea normală a proceselor metabolice; participă la reglarea funcţiilor celulare, îndeplinesc rol de cofactori enzimatici, intervin în procesele de oxido-reducere din organism, etc.

Lipsa lor din hrană duce la îmbolnăviri grave (avitaminoze). Unele intră în compoziţia enzimelor şi functionează sub formă de coenzime. În schimb, supradozajul de vitamine poate produce unele efecte secundare. În aceste condiţii este indicat ca, înainte de a urma un tratament, să vă consultaţi cu medicul de familie.

author: IT LSE