Loading...
Blog
  • Main page
18
08
2011

Mineralele si organismul uman

By IT LSE 0

Nutritional supplementsÎn funcţie de aportul zilnic minim necesar pentru buna desfăşurare a proceselor metabolice ale organismului, mineralele se clasifică în macrominerale (elementele pentru care necesarul zilnic depăşeşte 100 mg/zi) şi microminerale (elementele cu un necesar zilnic sub 100 mg/zi).

Mineralele sunt substanţe anorganice importante pentru activitatea celulară, enzimatică şi pentru unii hormoni, pentru buna functionare a muschilor, oaselor, nervilor şi echilibrul acidobazic. Fie că este vorba de îndepartarea tulburărilor de somn şi irascibilitate, de alungarea stărilor virale şi gripale, a afecţiunilor reumatice inflamatorii sau de păstrarea tonusului muscular, mineralele sunt esenţiale pentru un organism sănătos. Multe dintre aceste minerale nu sunt produse de organism, motiv pentru care este vital să ne alimentăm într-un mod cât mai corect şi să integram în regimul nostru mâncăruri care să ofere corpului substanţele necesare.

Mineralele sunt disponibile în unele surse alimentare, însă concentraţiile sunt mai mari în ţesuturile de origine animală. Mineralele reprezintă aproximativ 4% din greutatea totala a corpului. Unele sunt prezente în concentraţii mari în schelet şi dinţi, însă mineralele se gasesc în tot corpul, în interiorul celulelor şi mediul care le înconjoară, dizolvate în fluidele corpului. Pot fi prezente ca ioni (electroliţi) sau combinate cu compuşi organici.

Mineralele majore există în corp şi alimente mai ales sub formă ionică pozitivă (sodiu, potasiu, calciu) sau negativă (clor, sulfaţi, fosfaţi), dar şi în compoziţia diverselor molecule organice şi contribuie cu 60-80% la masa anorganică solidă a corpului uman, restul fiind constituit din microminerale; în cadrul ultimei categorii coexistă unele elemente cărora li s-au stabilit roluri esenţiale în organism cu altele pentru care aceste roluri nu au fost încă demonstrate. Cu excepţia electroliţilor, absorbţia mineralelor este în general mai redusă decât cea a vitaminelor şi macronutrienţilor.

author: IT LSE