Loading...
Blog
  • Main page
07
08
2011

Rolul apei in alimentatie

By IT LSE 0

Bottled Water Macros December 02, 20105Apa deţine proprietatea de a acumula şi de a degaja căldura, prin evaporare. Aceste însuşiri ale apei au un rol foarte important în fiziologia termoreglării. La temperaturi ridicate ale verii, organismul uman primeşte mult mai multa căldură decât are nevoie. Dacă această căldură nu s-ar elimina, organismul ar avea mult de suferit. Din fericire, organismul dispune de o serie de mijloace de eliminare a căldurii. Transformarea apei din stare lichidă în stare gazoasă presupune o pierdere de căldură de la corpul unde se află apa. În corpul omenesc, fiecare gram de apă evaporat de pe suprafaţa pielii (prin transpiraţie) la temperatura camerei înlesneşte pierderea a 580 de calorii mici.

Aşadar, evaporarea apei prin transpiraţie permite pierderea căldurii şi, astfel, autoreglarea temperaturii corpului uman. Este esenţial, din această cauză, să consumăm multe lichide atunci când temperaturile la care este supus corpul sunt ridicate. In cazul în care nu avem suficientă apă în organism, celulele nu mai pot funcţiona bine, toxinele nu mai sunt eliminate şi pielea îşi pierde aspectul suplu, devenind asemeni unei coji de portocală.

Apa este introdusă în organism sub formă de băuturi, împreuna cu alte alimente . Într-adevăr, în afară de apa pe care o bem, o cantitate de apă se formează în organism prin oxidarea diferitelor alimente. S-a constatat că, prin completa oxidare a 100 grame de grăsime se formează 107 grame de apă, din 100 grame de amidon se formează 55 grame de apă, din 100 grame de albumină se formează 41 grame de apă. Mai putem da exemple, arătând că avem procente de 2% în untul de arahide, 4% în floricele, 14% în margarină, 29% în gem, 38% în caşcaval, 38% în pâinea integrală, 60 % în puiul fript, 74 % în banane, 75% într-un ou fiert, 88% în lapte, 90% în ciuperci, 94% în roşii.

În situaţii extreme, omul poate de supravieţui şi cu apă procurată din plante, din condens, cu lichid din diverse animale etc., dar în mod normal, indiferent de aportul de apă prin alimente, are nevoie şi de apă în formă lichidă liberă, în cantitate şi calitate corespunzătoare, pe care o numim apă potabilă.

Având în vedere toate acestea, un om are nevoie, în medie de circa 100 de litri de apă pe zi: 4 litri pentru nevoia fundamentală, alimentară (2,5 litri pentru băut şi 1,5 litri prepararea hranei), 13 litri pentru spălat vesela, 13 litri pentru spălat rufe, 70 de litri pentru nevoi sanitare (spălat pe mâini şi faţă, duş, apa pentru clătirea toaletei etc.).

author: IT LSE