Loading...
Blog
  • Main page
01
08
2011

Sanatatea ochilor

By IT LSE 0

the black hole of the eyeAlimentaţia are un efect major asupra întregului organism, inclusiv asupra ochilor. Cercetările în domeniu dovedesc că antioxidanţii reduc riscurile cataractei şi ale glaucomului. Antioxidanţii specifici pot avea beneficii adiţionale (de exemplu: vitamina A previne orbirea şi vitamina C joacă un rol însemnat în evitarea glaucomului).

Consumă următoarele elemente alimentare pentru a-ţi asigura o protecţie oculară nutritivă:

Vitamina A: morcov, cartofi dulci, untul de arahide, ficat, varză, mango, pepene galben.

Luteina: spanac, galbenuş de ou, morcov, varză.

Vitamina C: varză, capşuni, broccoli, portocale, pepene galben.

Vitamina E: nuci, seminţe de floarea-soarelui, alune, migdale.

Seleniu: produse marine, drojdie, alune braziliene.

Zinc: scoici, hamburgeri, alune, făină.

Acizi graşi: peşte (somon, macrou, crap).

În general, din alimentaţia ta nu au voie să lipsească legumele, peştele (consumat săptămânal), nucile şi fructele (în special citricele).

Cele mai indicate alimente care te ajută să reduci riscul confruntării cu afecţiunile oculare sunt următoarele:

1. Peştele – este o sursă excelentă ce furnizează suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru tratarea degenerescenţei maculare şi pentru păstrarea sănătăţii ochiului.

2. Spanacul, varza şi salata – aceste plante sunt bogate în caroteni, în special în luteină. Luteina, un pigment galben, protejează macula de arsurile solare şi de lumina fosforescentă.

3. Oul – este bogat în cisteină, sulf, lecitină, amino-acizi şi luteină. Aceste componente previn formarea cataractei.

4. Usturoiul şi ceapa – prezintă un conţinut bogat de sulf, necesar producerii de glutemină, un important antioxidant atât pentru ochi, cât şi pentru întregul organism.

5. Soia – scăzută în grăsimi, bogată în proteine, soia este elemetul de bază ce nu lipseşte din nici o dietă. Soia conţine acizi graşi esenţiali, vitamina E şi agenţi antiinflamatori.

6. Fructele şi legumele – conţin vitamina A, C, E şi beta-caroten. Legumele de culoare galbenă, precum morcovul, sunt foarte importante pentru vederea diurnă.

7. Afinele şi strugurii – aceste fructe ajută cu precădere ochiul în timpul vederii nocturne. O ceaşca plină de afine, gem de coacâze sau un supliment nutritiv format din struguri şi afine te ajută să-ţi adaptezi vederea la întuneric în mai putin de 30 de minute.

8. Vinul – pe lângă efectul cardioprotector, vinul conţine nutrienţi esenţiali care protejează vederea.

9. Alunele şi stafidele – sunt unele dintre cele mai concentrate alimente în vitamine. Conţinutul ridicat de acizi graşi omega-3 contribuie la menţinerea colesterolului la un nivel scăzut şi stabilizează membranele celulare.

10. Uleiul de măsline – acest tip de ulei monosaturat este o alternativă sănătoasă a untului şi a margarinei.

author: IT LSE