Loading...
Blog
  • Main page
25
07
2011

E-urile si nutritia

By IT LSE 0

I'm putting this in all my food after thisAditivii alimentari sunt cunoscuţi sub denumirea codificată de E-uri. E-ul vine de la Europa. Ei au o numerotaţie alfanumerică, pentru a uşura recunoaşterea lor. Pentru că populaţia a început sa aibă o oarecare reţinere faţă de E-uri, de multe ori fabricanţii folosesc denumirea chimică.

Aditivul alimentar reprezintă orice substanţă care nu este consumată ca aliment în sine şi nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment care are sau nu valoare nutritivă şi care se adaugă intenţionat, cu un scop tehnologic, incluzând modificări organoleptice în timpul producerii, procesării, preparării, împachetării, ambalării, transportului şi depozitării unui aliment, devenind un component, afectând într-un fel caracteristicile alimentelor la care se adaugă.

Codex alimentarius - E codes for food additives. E numbers. Nutricide. Conspiracy. Malthusian catastrophe collapse dilemma disaster law.Aditivii alimentari sunt substanţe chimice adaugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunataţi aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.

Litera “E” simbolizează faptul că au fost testate minim 6 ani şi atestate la nivel european. Cu toate acestea, citiţi cu atentie eticheta şi uitaţi-vă de două ori la ambalaj, înainte să mâncaţi ceva!

Clasificarea E-urilor

Aditivii alimentari sunt împărţiţi în 24 de categorii, dintre care enumerăm pe cele mai răspândite:

– edulcoranţii – pentru a îndulci;
– coloranţii – pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180);
– acidifianţii – dau un gust uşor acid;
– corectorii de aciditate – cresc sau diminuează aciditatea;
– emulgatorii – asigură un amestec omogen între apă şi grăsimile alimentare (E400-E500);
– conservanţii – întârzie sau împiedică alterarea alimentelor (E200-E290);
– corectorii de gust şi de miros – schimbă/îmbunătăţesc mirosul şi gustul alimentelor;
– propulsorii – unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
– antioxidanţii – limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337).

E-uri periculoase:

E123… E239 – sunt posibili cancerigeni;
E 621 – glutamat de sodiu, se găseşte în supele instant concentrate, mezeluri şi unele condimente. Are efecte neurotoxice şi poate provoca migrene şi crampe;
E320 – E321, E211 – acidul benzoic şi derivaţii săi;
E251 – nitrat de sodiu, cancerigen;
E252 – nitrat de potasiu, cancerigen;
E120, E127, E141, E160 – alergici;
E127 – eritrozină, colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente, provoacă mutaţii genetice;
E102 – tratrazina, colorant galben pentru băuturi, mustar şi gem, poate genera tumori; tiroidiene sau crize de astm bronşic.

Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteză şi nu este acelaşi lucru cu vitamina C naturală (Mai bine, luaţi o lămâie!).

E-uri de care trebuie sa ne ferim:

E110 – Sunset yellow – colorant galben, cancerigen (dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri);
E123 – Amarant – colorant roşu, cancerigen, interzis în SUA şi Rusia (dulciuri, jeleuri, brânză topită);
E124 – Ponceau 4R – colorant roşu, toxic, interzis în SUA (mezeluri);
E127 – Eritrozina – colorant roşu, provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om (alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare);
E128 – Roşu 2 G – colorant, mutagen şi toxic, interzis în SUA şi Australia (carne de hamburgeri);
E211 – Acidul benzoic şi derivaţii săi – posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi (unele băuturi răcoritoare);
E220/E228 – Sulfiţi – conservanţi, provoacă alergii (carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin);
E230 – Bifenil – conservant, toxic, interzis în Australia, (citrice);
E231 – Ortofenilfenol – conservant, toxic, posibil cancerigen, interzis în SUA şi Australia (cirtice);
E233 – Tiabendazol – conservant, toxic, interzis în Australia (citrice);
E249/E252 – Nitrati şi nitriţi – conservanţi, posibil cancerigen (mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânză);
E320 – Butil-hidroxi-anisol BHA – conservant, posibil cancerigen, conservant (cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat);
E425 – Glucomanan – agent de textură, toxic respirator (jeleuri);
E621 – Glutamat monosodic MSG, provoacă efecte neurotoxice (condimente, supe concentrate);
E95 – Acetsulfam K – îndulcitor, posibil cancerigen, interzis în SUA (gumă de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare);
E954 – Zaharina – îndulcitor, posibil cancerigen (gumă de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare).

E-uri bune:

E306 – tocoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor;
E407 – caragenanul, emulsifiant natural;
E322 – lecitina, un antioxidant natural întâlnit şi în ciocolată;
E421 – manitolul de cofetărie;
E300 – riboflavina sau Vitamina B2;
E440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturală;
E140 – clorofilă, colorant natural folosit în cofetării, ajută la colorarea pastelor de dinţi şi cosmeticalelor.

author: IT LSE