Loading...
Blog
  • Main page
20
07
2011

Glucidele alimentare

By IT LSE 0

Cheat day 1705Glucidele sau hidraţii de carbon (HC) sunt substanţe organice compuse din atomi de carbon, oxigen şi hidrogen. Se prezintă sub formă simplă sau polimerizată. Glucidele fac parte din macronutrienţi, alături de lipide şi proteine.

După gradul de polimerizare, glucidele se clasifică în trei grupe principale: zaharuri (mono- şi dizaharide), oligozaharide şi polizaharide (digerabile – amidon şi nedigerabile – fibre alimentare).

Glucidele alimentare reprezintă 50-55% din aportul energetic total.

Glucoza este singurul substrat capabil de a furniza ATP în absenţa oxigenului. Este importantă pentru eritrocite, care nu posedă mitocondrii, sau pentru medulara renală, care primeşte puţin oxigen. Glucidele furnizează mai mult ATP pentru un mol de oxigen decât acizii graşi prin oxidare totală. Este un avantaj ce nu trebuie neglijat atunci când aportul de oxigen este limitat, de exemplu în timpul efortului fizic intens. În acest caz, glicoliza anaerobă este singura capabilă să furnizeze cantitatea de ATP necesară. Performanţa va fi influenţată de cantitatea de glicogen muscular şi de aportul alimentar de glucide din timpul efortului.

Mixed Vegetables + Omelete + Honey Chicken @ Robina Town CentreRezervele de glucide sub formă de glicogen (singura formă de stocaj) sunt scăzute; astfel, organismul este relativ dependent de aportul alimentar, pentru nevoile bazale (creierul consumă 120-150 g glucide/zi) şi pentru activitatea fizică.

author: IT LSE