Loading...
Blog
  • Main page
10
05
2011

Rezultatele studiului Wellness Inventory – Alimentatie&Miscare, realizat de ISRA Center

By IT LSE 0

ISRA Center a realizat studiul Wellness Inventory – Alimentatie&Miscare pornind de la reperele cadru alimentatie si miscare, in demersul de a identifica tipurile de actiuni pro wellness intreprinse de romani, care este perceptia generala asupra starii de wellness si care sunt masurile pe care consumatorii sunt dispusi sa le adopte pentru a-si imbunatati existenta.

La capitolul Calitatea vietii romanii isi acorda o nota destul de ridicata, 7,64 fiind media rezultata in urma analizarii esantionului. Barbatii sunt usor mai multumiti decat femeile de calitatea vietii lor, calificand la 7,72 acest aspect, fata de 7,59, nota acordata de femei. Pe masura ce inainteaza in varsta romanii sunt mai retinuti in a aprecia la cote ridicate calitatea vietii, dar media de 7,16 arata ca nu sunt foarte nemultumiti de situatia lor.

Potrivit studiului 55% dintre romani considera ca alimentatia sanatoasa este foarte importanta si 33% declara ca este importanta. Legat de alimentatia zilnica, 70% dintre romani au declarat ca de obicei consuma mancare gatita in casa. Produsele din gama legumelor si fructelor sau a carnii albe la gratar sunt preferate de 42% dintre romani. 18% au declarat ca li se intampla destul de des sa consume semipreparate sau produse de tip fast-food, barbatii fiind mai inclinati decat femeile sa apeleze la aceste categorii alimentare.

Romanii definesc alimentatia sanatoasa predominant prin consumul zilnic de fructe (35%) si legume (35%).

Mai putin importante, dar aflate pe lista activitatilor de luat in calcul pentru obtinerea statutului de wellness sunt: reducerea/eliminarea consumului de carne/ prajeli/grasimi (16%), consumul de alimente fara E-uri/conservanti/aditivi/chimicale (13%), respectarea meselor zilnice (12%), consumul produselor bio/eco/organice (11%). In dobandirea obiceiurilor sanatoase in privinta alimentatiei romanii nu cosidera ca fiind importante urmatoarele aspecte: consumul de carne; eliminarea consumului de alcool, tutun; consumul de bauturi neacidulate; consumul de oua ; provenienta alimentelor; evitarea meselor seara; alegerea produselor de calitate – fiecare mentiune atragand doar 1% dintre raspunsuri.

Din punct de vedere al miscarii fizice, factor care ar contribui la mentinerea starii de wellness, romanii nu inregistreaza performante deosebite: doar 36% fac miscare fizica in mod regulat, in timp ce 30% recunosc ca fac putina miscare fizica sau aproape deloc. Cifrele nu sunt insa in concordanta cu declaratiile care demonstreaza ca romanii inteleg beneficiile miscarii fizice, 35% le considera importante si 39% foarte importante. Chiar daca sunt constienti de avantaje, romanii nu introduc aceste actiuni pro wellness in agenda cotidiana. Beneficiile se traduc in: relaxare (38%), mentinerea greutatii/siluetei (27%), reducerea riscului aparitiei diferitelor boli (26%), cresterea rezistentei fizice (24%), diminuarea efectelor stresului (20%). Tipurile de miscare preferate si practicate de romani sunt: plimbari in aer liber (72%), jogging (14%), fitness (11%), mersul pe bicicleta (8%), aerobic (7%), inot (3%), altceva (14%).

Conform declaratiilor 44% dintre romani nu se confrunta cu situatii care le-ar periclita starea de bine. Exista insa un procent de 31% in dreptul celor care s-au confruntat cu oboseala/lipsa de energie. 19% au reclamat accentuarea stresului, 16% cresterea in greutate si 13% s-au confruntat cu insomnia.

Romanii angrenati in combaterea situatiilor care dauneaza starii de wellness se orienteaza in primul rand in urmarea unui regim alimentar (20%), practicarii sportului (19%) sau apeleaza la terapii care pot inlatura problemele, 15% declarand ca au consumat ceaiuri speciale. Pentru a-si influenta pozitiv existenta romanii nu sunt insa dispusi sa diminueze consumul de alcool, de dulciuri, produse de fast-food sau paine.

Datele au fost culese utilizand metoda interviului face-to-face pe baza de chestionar, pe un esantion de 1102 respondenti din mediul urban cu peste 50.000 de locuitori.

author: IT LSE

Comment
0

Leave a reply

three × three =