Loading...
Blog
  • Main page
14
04
2011

Batatul(Ipomea batatas) sau cartoful dulce

By IT LSE 0

    Batatul este o planta perena, din familia Convolvulaceae, cu frunze mari, flori albe sau roz si tulpina lunga taratoare, cultivat pentru radaciniile sale comestibile, bogate in amidon, vitamine si zahar.

     Batatul este origine din America Centrala si se cultiva pe suprafete intinse in China, India, Japonia, in partea de sud-est a Asiei si in Africa. Aceasta planta inlocuieste complet cartoful in regiunile subtopricale si tropicale.

     Recoltarea batatului se face toamna, in mod similar cu modul de recoltare aplicat in culturile de radacinoase.

     Tuberculii radacinosi trebuie recoltati cu atentie, intrucat acestia se rup foarte usor, producandu-se rani care ingreuneaza foarte mult pastrarea lor.  Dupa recoltare, tuberculii se usuca timp de 10- 12 zile in camere separate, la o temperatura de 26- 30 de grade Celsius  si o umiditate relative a aerului de 80%.

     Radacinile sale se consuma in stare fiarta ca piure, coapte sau prajite, sub forma de cartofi pai, iar in unele tari se prepara diferite conserve. Datorita continutului mare in amidon, batatul este folosit in industria alimentara, precum si in industria textile si a hartiei.

     Din compozitia sucului fac parte substante usor oxidabile, datorita carora babatul taiat se ingalbeneste repede, iar in atingere cu fierul se innegreste.

     Beneficii pentru sanatate : 

– ajuta la stabilizarea nivelului optim de zahar in sange;     

– regleaza tensiunea si previne hipertensiunea arteriala;

– previne infectiile si ofera energie organismului;

– contine antioxidanti, care reduc riscul de boli de inima, de accindente vasculare, de cancer si de cataracta.

    Depozitarea batatului se face in incaperi curate, la o temperature de 12- 15 grade Celsius si o umiditate relative a aerului de 85- 90%, pe o perioada de circa 4- 6 luni.

author: IT LSE