Loading...
Blog
  • Main page
27
03
2011

Despre cafea…(2)

By IT LSE 0

Ne poate scapa cafeaua de durerile de cap?

Multe persoane sufera de dureri de cap, asa ca recentele cercetari care sugereaza ca o ceasca de cafea poate ameliora simptomele reprezinta vesti bune pentru toata lumea. Intr-un studiu recent desfasurat pe 301 persoane care sufera de dureri de cap au inghitit o combinatie de calmante recunoscute (ibuprofen) si cofeina. 80% dintre pacienti au observat o imbunatatire semnificativa a starii lor in 6 ore, in comparatie cu doar 67% dintre cei care au luat doar calmante. Cofeina este adesea folosita ca adjuvant in administrarea medicamentelor pentru durere deoarece imbunatateste absorbtia acestora si le sporeste efectul calmant. Multe persoane sustin ca o cafea tare le calmeaza migrena sau chiar o elimina daca este consumata in faza de inceput a durerii de cap. Se stie ca substantele care dilata vasele de sange, cum ar fi alcoolul, pot cauza dureri de cap de natura vasculara. Substantele constrictoare, precum cofeina, pot contracara efectul dureros al dilatarii vaselor de sange din creier.

Cafeaua agraveaza osteoporoza?

Data fiind constientizarea tot mai frecventa a incidentei osteoporozei, la femeile mai in varsta, posibila relatie dintre consumul de cofeina si sanatatea oaselor este un domeniu de cercetare relativ nou. Un studiu recent arata ca desi excretia urinara de calciu creste usor dupa consumul de bauturi cofeinizate, efectul cofeinei este compensat de eliminarile reduse de calciu mai tarziu de-a lungul zilei, deci efectul acesteia este neglijabil si nu are vreo influenta asupra osteoporozei sau asupra densitatii osoase. Un studiu si mai recent, care urmarea efectele consumului de cafea pe termen lung asupra structurii osoase a femeilor intre 55 si 70 de ani, care au urmat o terapie de substitutie hormonala pentru o perioada foarte scurta sau deloc, a dat rezultate asemanatoare. Rezultatele demonstreaza ca faptul de a consuma cafea nu poate fi asociat cu nicio schimbare a densitatii osoase.

Cafeaua poate cauza arsuri stomacale?

Arsurile stomacale sau aciditatea la stomac este un simptom foarte comun si neplacut ce poate fi cauzat de multe lucruri care variaza de la consumul de mancaruri condimentate la stres. Intr-un studiu care a implicat 394 de pacienti cu arsuri stomacale, nici aciditatea si nici concentratia cafelei nu a putut fi asociata cu senzatia de arsura. Exista unele persoane care se plang de senzatii de arsura dupa ce beau cafeaua, dar este totusi mai probabil ca acestea sa fie asociate cu masa consumata mai devreme decat cu faptul de a fi baut cafea. De asemenea, nu exista dovezi solide care sa ateste ca faptul de a bea cafea este daunator pentru stomac sau duce la formarea ulcerului gastric sau duodenal.

Cafeaua poate ajuta in tratarea astmului?

Incidenta cazurilor de astm a crescut semnificativ in intreaga lume in ultimii 20 de ani. In unele tari industrializate incidenta este de 10%(UK) sau 14%(Japonia) din populatie. Efectele benefice ale cafelei asupra conditiei astmaticilor este cunoscuta de mai bine de 100 de ani si aceasta a fost folosita in tratarea astmului in Scotia cel putin din 1895. Acest efect benefic este confirmat de descoperirile recente. Un studiu italian realizat asupra a 72.284 de oameni a aratat ca incidenta cazurilor de astm scade cu 28% daca persoanele afectate beau trei sau mai multe cesti de cafea pe zi. Rezultate similare s-au obtinut si pentru un grup de 20.322 de americani, incidenta cazurilor scazand cu 29%, iar incidenta crizelor scazand cu 13%, in conditiile in care persoanele care beau cafea in mod regulat au fost comparate cu persoanele care nu beau cafea deloc.

author: IT LSE

Comment
0

Leave a reply

17 + 15 =