Loading...
Blog
  • Main page
18
03
2011

Despre cafea… (1)

By IT LSE 0

Oamenii beau cafea peste tot in lume, in fiecare zi, fie ca sunt tineri sau batrani. Dar, ca de altfel in cazul altor lucruri de care ne bucuram in viata de zi cu zi, ne intrebam uneori daca este buna pentru sanatatea noastra. Dupa miile de studii realizate asupra cafelei, este din ce in ce mai clar ca daca o bem in cantitati moderate, pana la 4/5 cesti pe zi, cafeaua nu este daunatoare, ba chiar poate avea efecte benefice asupra sanatatii noastre. Pentru a demonta cateva idei gresite despre cafea, va prezentam in cele ce urmeaza ultimele descoperiri asupra catorva dintre beneficiile mai putin cunoscute ale cafelei asupra sanatatii.

Ne protejeaza cafeaua impotriva maladiei Alzheimer?

Maladia Alzheimer este una dintre cele mai comune forme de dementa in zilele noastre,iar prevenirea si tratamentul acesteia au devenit o provocare pentru sanatatea publica in toata lumea. A intelege rolul cafelei ca factor protector este un aspect de care oamenii sunt din ce in ce mai constienti, pe masura ce studiile stiintifice arata ca persoanele care consuma cofeina prezinta un risc mai scazut de a dezvolta Alzheimer.
Un astfel de studiu realizat la nivel national in Canada, a avut ca subiecti 6.434 de oameni. Toti aveau 65 de ani sau mai mult in momentul in care studiul a fost demarat, in 1991, si niciunul dintre ei nu prezenta semne de Alzheimer. In 1996, din cei 4.615 inca in viata, 194 au fost depistati cu Alzheimer. Analizele realizate asupra acestor 4.615 persoane au aratat ca consumul de cafea, pe langa alti factori cum ar fi activitatea fizica regulata, a fost asociat cu riscul scazut de a dezvolta Alzheimer. Rezultate asemanatoare pentru consumul de cafea au fost obtinute si in cadrul unui studiu mai putin organizat in Portugalia.

Cafeaua inhiba somnul?

Multi oameni spun ca din cauza cafelei nu pot dormi si se abtin sa bea seara. Toti stim ca daca bem cafea suntem mai energici si mai alerti in timpul zilei. Asta inseamna ca s-ar putea sa ne ia mai mult timp sa adormim. Dar studiile arata ca perioada/starea de visare din timpul somnului ramane neafectata. In acest sens, un studiu recent a aratat ca daca bem chiar si 7 cesti de cafea intr-o zi, acest lucru nu ne impiedica sa dormim si un alt studiu pe 760 de asistente medicale, a aratat ca alti factori, precum varsta si problemele familiale au un rol mai important in a ne tine treji. Intr-un studiu realizat asupra mai multor femei in varsta, nu s-a inregistrat nicio diferenta indusa de consumul de cafea in cazul celor care dormeau bine si cele care nu reuseau sa doarma.

author: IT LSE

Comment
0

Leave a reply

4 + sixteen =