Loading...
Blog
  • Main page
15
09
2010

Despre o alimentatie sanatoasa

By IT LSE 0

O alimentatie sanatoasa trebuie in primul rand sa fie adaptata nevoilor fiecarui organism in parte in functie de varsta, activitate, afectiuni asociate sau predispozitii pentru anuite boli, nevoi fiziologice sau nevoi speciale.
Cheia unei alimentatii sanatoase este in primul rand varietatea. La fel de importante sunt insa si, echilibrul, flexibilitatea si satisfactia.

Fiecare grupa de alimente si fiecare aliment in parte are rolul sau si contine anumite ‘’substante’’ de care organismul uman are nevoie.Insa niciun aliment nu contine toate aceste ‘’substante benefice’’. De aceea, pentru a reuni toate principiile alimentare necesare unei bune hraniri a organismului trebuie sa mancam cat mai variat de la o zi la alta si sa ne ferim de dietele monotone sau chiar mai rau, monoalimentare.

Echilibrul in dieta se refera la faptul ca va trebui san e asiguram zilnic procentele adecvate de calorii provenit din carbohidrati, proteine si grasimi. Dietele care sunt fie foarte sarace, fie foarte bogate in proteine, carbohidrati sau grasimi nu pot realiza echilibrul nutritional si, de aceea, nu sunt recomandate pe termen lung.

Iata cateva recomandari simple pentru a ne pastra sanatate si echilibrul pentru mult timp:
– Mancati in limita numarului de calorii adecvate fiecaruia;
– Consumati zilnic legume si fructe proaspete;
– Consumati cereale integrale in locul cerealelor si a fainoaselor rafinate;
– Reduceti aportul de grasimi animale nesanatoase si alegeti grasimile nesaturate ce provin din surse vegetale (uleiuri neprajite);
– Consumati peste si fructe de mare bogate in acizi grasi Omega 3, de cel putin 3 ori pe saptamana;
– Alegeti carnea alba si rosie slaba nedepasind insa portia permisa;
– Evitati produsele de tip fast food, produsele de patiesrie si pe cele indelung procesate  sau obtinute prin prajirea uleiurilor vegetale deoarece contin multe calorii si grasimi nesanatoase;
– Alegeti intotdeauna lactatele si branzeturile degresate;
– Nu adaugati sare la masa ci doar la prepararea alimentelor, nu mai mult de 2500mg zilnic
– Reduceti consumul de alcool si limitati-va a consuma o portie pe zi in cazul femeilor si doua portii pe zi in cazul barbatilor. O portie reprezinta 350 ml bere, 150 ml vin sau 40 ml alcool tare.
– Nu uitati de activitatea fizica, la fel de importanta ca si o dieta sanatoase. Numai asociindu-le va veti bucura de cele mai bune si trainice rezultate.

author: IT LSE

Comment
0

Leave a reply

17 − thirteen =