Loading...
Blog
  • Main page
16
07
2014

Brusturele(Arctium lappa)

By IT LSE 0

Descriere : Specie erbacee bienala, plante erecte inalte de 1 -2 m, cu aspect foarte viguros datorita ramificarii puternice si a frunzelor mari; radacina: pivotanta, puternica, carnoasa, ramificata, lunga de 30-60 cm, groasa pana la 6 cm, bruna; tulpina: se formeaza in anul II, paroasa, cilindrica, cu santuri, groasa pana la 4 cm; frunze: cele bazale apar in primul an sub forma de rozeta, foarte mari, limb de 40-50 cm, lat triunghiular sau ovat cu margine intreaga, verzi inchis pe fata superioara, albicioase pe fata inferioara datorita parozitatii, petiol compact lung de cca. 30 cm; frunzele tulpinale au aceleasi caractere, dar descresc cu inaltimea; flori: purpurii, tubuloase, grupate in antodii globuloase, de cca. 3-4 cm dia­metru, cu involucru cu tepi cu varful intors; fructe: achene alungite de cca. 6 mm, obovate, late de cca. 2 mm.

Materia prima : Radix Bardanae – radacini provenite de la plante de 1-2 ani, intregi sau sectionate, in lungime de cca. 10-15 cm, spongioase, de culoare albicioasa. Miros slab caracteristic, gust dulceag mucilaginos, apoi amar.
Folium Bardanae -frunze fara petiol de culoare verde inchis, recoltate inainte de inflorire. Fara miros caracteristic, gust amar.

Ecologie si raspandire : Planta caracteristica pentru terenuri necultivate, pe marginea drumurilor si cailor ferate, pe langa garduri, fiind rezistenta la seceta si temperaturi extreme. Altitudinal se intalneste de la campie pana in zona montana, in intreaga tara.

Recoltare : Pentru radacina se face fie primavara timpuriu (martie-aprilie) la plantele de doi ani, fie toamna (octombrie-noiembrie) la plantele de un an, deoarece peste vara este lemnoasa si seaca. Se face cu cazmaua.
Mai rar se recolteaza si frunzele, fara petiol, in lunile mai-iunie, inainte de inflorire.

Pregatirea produsului in vederea prelucrarii : Radacinile se spala imediat intr-un curent de apa, apoi se curata de partile aeriene; se indeparteaza cele seci, cioturoase, atacate de insecte. Cele groase se despica in 2-4 parti, iar in lungime se fasoneaza la 10-15 cm. Uscarea se face la soare, in strat subtire, in curent puternic de aer, deoarece uscarea inceata duce la pierderea principiilor active. Pe cale artificiala se usuca la 35-50°. Frunzele foarte carnoase se usuca la umbra, intr-un singur rand, in poduri acoperite cu tabla sau soproane, intorcandu-se cu grija in primele zile, zi de zi. Uscarea artificiala se face la cca. 40°. Randamentul la uscare pentru radacini 4-6/1, iar pentru frunze 5-8/1.

Conditiile tehnice de receptie prevad pentru radacini ca produsul sa fie format din radacini intregi sau sectionate la 10-15 cm, ca impuritati admitandu-se max. 2% radacini brunificate la interior si max. 3% radacini seci, lignificate, corpuri straine organice – max. 0,5% si minerale – max. 1%, umiditate – max. 13%. Pentru frunze se admit ca impuritati – max. 5% resturi de petioli detasati si max. 5% frunze brunificate, corpuri straine organice – max. 1% si minerale – max. 2%, umiditate – max. 13%.

Compozitie chimica : cantitati mari de inulina (cca. 40%), acid palmitic, stearic, sitosterol si stigmasterol, cantitati mici de ulei volatil (cca. 0,10%); vitamine din complexul B, acid cafeic etc.; frunzele contin substante antibio­tice cu structura inca neelucidata; fructele un glicozid: arctiina.

Actiune farmacodinamica utilizari terapeutice : diuretica, coleretica si hipoglicemianta dupa unii autori. Frunzele (in special la A.minus) contin substante antibiotice active si gram-pozitivi.

Se utilizeaza in special ca diuretic si diaforetic la hepato-renali. Extractele in furunculoza. Extern in seboree,dermatite etc.

Tags for this post

author: IT LSE